Volgens verscheidene analisten ziet het ernaar uit dat de koperprijzen zich zullen stabiliseren in de komende kwartalen. De koperprijs heeft al een mooie stijging achter de rug sinds haar dieptepunt in maart maar toch zijn de meeste analisten, op korte termijn, vrij positief over het rode metaal. De voorspellingen op lange termijn zijn echter nog steeds voorzichtig tot negatief. Dit meldt CNBC.

Volgens analisten bij Citi zou koper wel eens overgewaardeerd kunnen worden in het derde kwartaal. Rekening houdend met de historische relaties tussen de koperprijs, aandelenmarkten en obligaties lijkt koper overgewaardeerd tot $220 tot $420 per ton.

“Over het algemeen houden we ons vast aan ons korte termijn prijsdoel van $5 750 per ton. Hoewel we een mogelijkheid tot een correctie zien in de komende 2 tot 4 weken. We raden dan ook aan om (bij) te kopen op deze dips,” aldus Citi in een nota aan hun klanten.

Analisten bij Saxo Bank zijn echter nog minder positief over de prijsevolutie van het rode metaal, dat wordt gezien als graadmeter van de toestand van de wereldwijde economie. Zij betoogden dat de wijdverspreide overtuiging, dat de economie in de komende maanden weer normaal zal zijn, waarschijnlijk verkeerd zal blijken.

“Het recente herstel van de koperprijs naar pre-pandemische niveaus zal het vermogen van het metaal uitdagen om in het derde kwartaal een nog hogere prijs te bereiken.”

Neerwaartse druk op de prijzen

Eleni Joannides, hoofdanalist bij Wood Mackenzie, vertelde CNBC dat het adviesbureau een sterkere vraag naar koper voorspelde in de tweede helft van dit jaar. Deze sterke vraag zou aangestuurd worden door de heropening van economieën en industrieën.

Zij merkte echter wel op dat er vraagtekens bleven bestaan rond de mate waarin de economie zal terug stuiteren voor het einde van 2020. Terwijl de vooruitzichten van Wood Mackenzie voor de vraag naar koper positief waren, verwachten de analisten van de groep geen enorme stijging van de prijzen.

“Als we kijken naar het evenwicht tussen vraag en aanbod, kijken we nog steeds naar een overschot. Dit zal een neerwaartse druk op de prijzen zetten.”