(ABM FN-Dow Jones) De  Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten, hoewel ze eerder op de dag nog hoger stonden nadat president Donald Trump de eerste fase van een handelspact met China ondertekende en zo bevestigde dat er ontspanning is in een slepende strijd tussen de twee grootste economieën ter wereld. 

De S&P500-index sloot 0,2 procent hoger op 3.289 punten, de Dow Jones-index steeg 0,3 procent tot 29.031 punten en de Nasdaq 0,1 procent naar 9,259 punten. 

Eerder op de dag bereikten alle drie de hoofdindices tussentijdse recordstanden.

De langverwachte voorlopige handelsdeal met China werd woensdag ondertekend in het Witte Huis. Enkele details van de deal die de regering Trump in aanloop naar de ceremonie werden vrijgegeven werden positief ontvangen door de markten. Zo hebben de Chinezen beloofd om de komende twee jaar meer dan 200 miljard dollar aan extra agrarische, industriële en energieproducten te kopen, zei een economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow.

Volgens Kudlow bevat het akkoord ook nieuwe Chinese regels en straffen voor diefstal van intellectueel eigendom en namaak, waardoor zulke zaken zich in de toekomst minder vaak zouden moeten voordoen. 

“Ik denk dat mensen zich realiseren dat dit echt een positieve stap is, hoewel er nog een lange weg te gaan is in de verdere gesprekken met China”, zei Wayne Wicker van Vantagepoint Investment Advisers.

Intussen blijven er Amerikaanse importheffingen op honderden miljarden dollars aan Chinese goederen per jaar, meldde persbureau Bloomberg dinsdag, waardoor de stemming even negatief werd. Een tekst van het handelsakkoord is nog niet gepubliceerd, waardoor minder gunstige details nog roet in het eten kunnen gooien.

De Federal Reserve Bank of New York blijft voorlopig geld pompen in de repo-markt. Tot en met 13 februari kan Fed voor 120 miljard dollar in het financiële systeem pompen om de volatiliteit in de geldmarkt tegen te gaan.

Er was weinig verandering te bespeuren in de Amerikaanse economie in de laatste zes weken van 2019, behalve dat er meer berichten zijn over ontslagen in de maakindustrie, transport en energiesector, meldde het Beige Book van de Federal Reserve over de stand van de economie. Ondanks de anecdotische meldingen van banenverlies in de genoemde sectoren, bleven de arbeidsmarkten in het gehele land krap, volgens het rapport. 

De euro/dollar handelde op 1,1149. Olie werd 0,3 procent goedkoper, na de publicatie van fors hogere handelsvoorraden benzine en stookolie.

Bedrijfsnieuws

Nadat de Amerikaanse banken JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo dinsdag al met cijfers kwamen, was het woensdag de beurt aan BlackRock, Goldman Sachs en bank of America.

BlackRock zag de nettowinst met 40 procent stijgen tot 1,3 miljard dollar in het vierde kwartaal, en deed het daarmee beter dan verwacht. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Goldman Sachs eindigde 0,2 procent lager nadat de winst tegenviel. 

Bank of America ging 1,8 procent omlaag na een winstdaling, hoewel de winst per aandeel hoger was dan verwacht. 

Een opvallende daler was Target. de retailer leverde 6,6 procent in, na een waarschuwing dat de groei tot en met januari waarschijnlijk zal uitkomen op minder dan de helft van de “3 à 4 procent” die het bedrijf eerder had voorspeld. In de maanden november en december was de groei 1,4 procent.

UnitedHealth Group won 2,8 procent na meevallende winstcijfers over het vierde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties