trump

Normaal gezien duurt het honderden dagen vooraleer een meerderheid van de Amerikaanse bevolking zich afkeert tegen zijn president. Na 936 haalde Barack Obama een ‘disapproval rate’ van meer dan 50%. Donald Trump had hiervoor slechts 8 dagen nodig, een waanzinnig record in de Amerikaanse politieke geschiedenis.

Van de laatste 5 presidenten hield Bill Clinton het record van minst aantal dagen totdat minstens de helft van de bevolking de acties van de president niet meer goedkeurt. Na 573 dagen was meer dan 50% van de Amerikanen president Bill Clinton beu. Donald J. Trump verbreekt dit record aan een waanzinnig tempo.

De miljardair, vastgoedmagnaat, tv-ster en nu president van de Verenigde Staten haalde al de woede op zijn nek van menig Amerikaan nog voor hij werd ingezworen. En op 28 januari, een week na de inauguratie, was 51% van de bevolking al tegen het beleid zijn president, volgens een peiling van Gallup. Slechts 42% keurt zijn beleid goed.

Trump veroorzaakte ook al de nodige controverse door Amerika terug te trekken uit het TPP-verdrag, Mexico tegen zich in het harnas te jagen, China te schofferen, immigranten de toegang tot het land te verbieden, Obamacare af te schaffen en de journalisten uit te maken voor ‘fake news’.

Donald Trump begon zijn eerste ambtstermijn al met een handicap aangezien hij 2,9 miljoen minder stemmen haalde dan Hillary Clinton. Maar door het kiessysteem in de Verenigde Staten haalde hij wel 306 kiesmannen achter zich tegenover 232 voor Clinton. Het duurde dan ook maar 8 dagen vooraleer hij de steun van de meerderheid verloor.

Disapproval Donald Trump

Trump begint zijn presidentschap met de laagste goedkeuring in decennia. 75% van de Amerikanen keurde de machtsoverdracht van Obama goed, 65% vond dat Bush zijn overdracht goed regelde en Bill Clinton kreeg de steun van 67% van de Amerikanen. Donald Trump kan slechts 42% bekoren.

Bron: Telegraph