Bril van Snapchat Spectacles

Snap, de nieuwe naam van het bedrijf achter Snapchat, onthulde afgelopen vrijdag zijn nieuwste gadget: een bril. Via Spectacles, de naam van de bril van Snapchat, kunnen gebruikers heel gemakkelijk video’s opnemen van 10 seconden. Spectacles kost $129,99 en heeft alles in huis om het fiasco van Google Glass te omzeilen. Ook Facebook zal hier niet mee kunnen lachen.

Terwijl Google Glass veel te moeilijk was en veel te duur, is Spectacles van Snap veel goedkoper en eenvoudiger. Met de bril hebben de gebruikers 2 handen vrij in plaats van 1 omdat de andere de camera moet vasthouden.

Spectacles is een eerste duidelijk voorbeeld waarom Snap al een waardering krijgt van $20 miljard.

CEO Evan Spiegel probeert de verwachtingen van Spectacles nog te minimaliseren. Het is nog een test om te zien wat de gebruiker ermee kan doen. Maar het gadget past perfect in het profiel van het bedrijf: het is vooral voor het plezier.

Snapchat begon als een alternatief op Facebook waar berichten – tot voor kort – niet werden bewaard, waar men kon schrijven en tekenen op foto’s, en waar men niet moest wakker liggen van likes en commentaar. Bij Snapchat kan men gewoon een verhaal vertellen.

En die verhalen kunnen nu nog leuker worden.

Via Spectacles worden de video’s automatisch opgeslagen op je smartphone via een draadloze verbinding. En waar Google Glas echt iets was voor de nerds, lijkt het gekke ontwerp van Spectacles vooral in de smaak te vallen bij jongeren.

Met meer dan 150 miljoen gebruikers en een verwachte omzet van $300 miljoen in 2016 blijft de opmars van Snap opmerkelijk. Facebook beet al meermaals zijn tanden stuk op de app. Dat het bedrijf nu Snap noemt, is ook een signaal dat het meer is dan alleen een berichtenapp.

Facebook hangt ook voor een groot deel af van het delen van foto’s en video’s maar krijgt steeds meer concurrentie van Snap, dat tegenwoordig vooral gebruikt wordt door 20’ers en 30’ers. Spectacles is nog een experiment, maar een waar ze bij Facebook alvast niet mee kunnen lachen.