Vergeet de Amerikaanse presidentsverkiezingen of het gebrek aan nieuwe fiscale stimulansen. Volgens zakenbank UBS zijn verdere beperkingen en/of lockdowns het grootste risico op korte termijn.

Het aantal Covid-19 besmettingen is in verschillende landen weer razendsnel aan het toenemen. Economieën over de hele wereld voeren dan ook nieuwe beperkingsmaatregelen in, om de opkomst van het virus te vertragen en te beperken.

Het aantal landen dat nieuwe maatregelen oplegt, neemt steeds verder toe. Vorige week verhoogden 13 economieën de beperkingen, terwijl drie ze verlaagden. Dit is het hoogste “netto”-aantal sinds april.

Econoom bij UBS Arend Kapteyn stelt:

Wanneer landen lockdowns van slechts enkele weken gaan opleggen, kan dit al genoeg zijn om een positief vierde kwartaal negatief te maken.

Groot neerwaarts risico

Landen als Frankrijk, Nederland en België hebben de maatregelen de afgelopen weken weer aangescherpt. UBS volgt wekelijks de beperkingsmaatregelen in 42 landen en gebieden op een schaal van 1 tot 10.

Volgens de bank zal het bruto binnenlands product van een gebied met 6 procentpunten dalen wanneer de mate van beperkingen met 1 punt toeneemt gedurende het hele kwartaal.

In de afgelopen maand zijn het Verenigd Koninkrijk en Nederland van een gematigde rating van 2,5 naar een niveau van 5 gegaan. Deze van Frankrijk en Ierland zijn verhoogd van 1,5 naar 4,5.

Kapteyn besluit:

We zullen moeten monitoren hoe lang de maatregelen zullen gelden. In elk geval zijn de beperkingen een groot neerwaarts risico voor onze voorspellingen van het vierde kwartaal.

Bron: CNBC

Foto: iStock