(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, nadat op Wall Street in verband met de viering van Black Friday al na een halve handelsdag de slotzoemer klonk. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent naar 2.213,33 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,4 procent op 19.152,14 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 5.398,92 punten.

“De Amerikaanse markten koersten in een korte handelssessie opnieuw op recordniveaus, waarbij retailers de kar trokken tijdens Black Friday, wat traditioneel gezien één van de drukste winkelweekenden van het jaar is”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson merkte op dat vooral de Russell 2000, een index van kleinere Amerikaanse ondernemingen, records blijft verbreken en al vijftien achtereenvolgende dagen in het groen is gesloten. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de groothandelsvoorraden in Amerika onverwacht waren gedaald in oktober, terwijl het tekort op de handelsbalans in dezelfde maand juist opliep. 

Het groeitempo van de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector bleek in november nauwelijks veranderd. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde volgens voorlopige cijfers van Markit Economics van 54,8 in oktober naar 54,7 in november. Oktober liet nog de sterkste stijging sinds november 2015 zien. Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa lagen de cijfers in de lijn der verwachting. 

Olie noteerde vrijdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 3,3 procent lager op 46,39 dollar, terwijl een januari-future Brent 3,0 procent lager noteerde op 47,48 dollar. De markt wacht of de grote olieproducerende landen, met name die zich hebben verenigd in de OPEC, medio volgende week hun beloftes waarmaken en de olieproductie aan banden zullen leggen.

De euro/dollar noteerde op 1,0595. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0565.

Bedrijfsnieuws

Vanwege de vrije dag op donderdag en slechts een halve handelsdag op vrijdag kozen veel handelaren voor een lang weekend. Ook bedrijven kwamen slechts met weinig nieuws. 

De London Capital Group voorziet meer volatiliteit en hogere volumes in retailaandelen en grote spelers in het e-commerce domein, zoals Amazon.com en Alibaba. Amazon maakte vrijdag een pas op de plaats, terwijl Alibaba eveneens vlak sloot. Retailer Wal-Mart won 0,6 procent.

Johnson & Johnson schreef 1,0 procent bij, nadat de farmareus bevestigde dat het toenadering heeft gezocht tot het Zwitserse biotechconcern Actelion voor een overname.

Er kwamen vrijdag verder geen Amerikaanse bedrijven met kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.