(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start donderdag naar verwachting met bescheiden winsten aan de handelsdag. Wall Street zette woensdagavond zijn opmars van de afgelopen weken voort en sloot in het groen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak met 0,1 procent al nipt hoger naar 565,13 punten. Het was alweer de negende achtereenvolgende handelsdag dat de index in het groen sloot en het jaarrecord van 572,81 punten komt dan ook binnen handbereik.

Daar leek het aanvankelijk niet op. De AEX index gaf woensdag eerst nog terrein prijs. Financiële waarden wogen op de koersvorming nadat beleggers schrokken van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen die in Italië een coalitie aan het vormen zijn. Onder meer een ‘haircut’ van de Italiaanse staatsschuld werd daarin beschreven. Later op de handelsdag werd vanuit Italië gemeld dat het om een verouderd document zou gaan.

Vanuit de valutahoek werd het Damrak echter een helpende hand aangereikt. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1784 en testte daarmee de ‘lows’ van vorige week. Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat het muntpaar op korte termijn richting de 1,17 kan dalen. Vanochtend stond er een stand van 1,1820 op de borden. De dalende euro is goed nieuws voor exporterende bedrijven, die zo makkelijker kunnen concurreren met hun Amerikaanse sectorgenoten en de winsten in euro’s automatisch zien stijgen. Onder meer Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken en Ahold Delhaize profiteren hiervan.

Voor Amerikaanse exporterende ondernemingen is een dure dollar juist slecht nieuws. Daarnaast bleef de Amerikaanse tienjaarsrente woensdag boven de drie procent. “Een hogere rente leidt doorgaans tot een drukkend effect in de aandelenmarkten”, aldus beleggingsadviseurs van Lynx.

Wall Street schudde de zorgen echter van zich af en koerste overtuigend hoger, nadat de voorafgaande handelsdag nog juist fors lager was afgesloten.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot 0,3 procent, ofwel 0,18 dollar, hoger op 71,49 dollar. Daarmee eindigde de olieprijs op het hoogste niveau in circa 3,5 jaar tijd.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben met name oog voor de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen en de Leading Indicators.

Op het bedrijfsvlak gaat de aandacht uit naar cijfers van onder meer Walmart en Applied Materials.

Bedrijfsnieuws

Altice heeft in het eerste kwartaal van 2018 geprofiteerd van een nieuwe aanwas aan klanten, al vielen de resultaten vlak tot licht lager uit. In het afgelopen kwartaal realiseerde Altice een vlakke omzet tegen constante valuta van 3.528 miljoen euro. Dit is meer dan de 3.477 miljoen euro waar de bedrijfsconsensus vanuit ging. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam afgelopen kwartaal uit op krap 1.260 miljoen euro ten opzichte van 1.244 miljoen euro die analisten voorzagen.

De nettowinst van NN Group daalde in het afgelopen kwartaal met 8,4 procent, van 435 miljoen naar 399 miljoen euro. Dat is aanzienlijk beter dan de 235 miljoen euro die analisten vooraf gemiddeld verwachtten. De meevaller is te danken aan niet-operationele posten, die zo’n 200 miljoen euro hoger waren dan verwacht, met name door positieve herwaarderingen.

VolkerWessels boekte in het afgelopen kwartaal een operationele winst (EBITDA) van 8 miljoen euro, hetgeen beduidend minder was dan de 13 miljoen euro een jaar eerder. De marge daalde op jaarbasis van 1,1 naar 0,7 procent. De omzet kwam uit op 1.230 miljoen euro, tegenover 1.195 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2017. De bouwer herhaalde de outlook voor heel 2018.

Pharming boekte in het eerste kwartaal van 2018 een operationele winst van 8,2 miljoen euro, tegen een winst van 3,9 miljoen euro een jaar eerder, ondanks gestegen marketingkosten in de VS en toegenomen R&D uitgaven. Onder de streep realiseerde de onderneming een nettowinst van 3,3 miljoen miljoen euro, vergeleken met een verlies van 5,7 miljoen in het eerste kwartaal van van 2017, voornamelijk als gevolg van de aantrekkende verkopen.

Unibail-Rodamco kreeg toestemming gekregen van de Australian Securities Exchange voor een notering op de Australische beurs. De notering geldt vermoedelijk per 31 mei. Unibail-Rodamco is bezig met de overname van het Australische Westfield. Voorwaarde voor de notering is ook dat deze transactie met succes wordt afgerond.

Esperite haalt 400.000 euro aan vers kapitaal op middels de private plaatsing van 40 converteerbare obligaties.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index eindigde woensdag 0,3 procent hoger op 24.768,93 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent op 2.722,48 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,6 procent in het groen op 7.398,30 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.