Wall Street sloot maandag licht hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.

De AEX wist maandag met 0,1 procent nipt hoger te sluiten op een slotstand van 924,70 punten, ondanks eerdere verliezen in reactie op de sterke winsten voor rechtse eurosceptische partijen bij de Europese verkiezingen. 

In Frankrijk, waar president Emmanuel Macron in reactie op de verkiezingsuitslag nieuwe parlementsverkiezingen uitschreef, daalde de CAC 40 index met 1,4 procent. 

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild noemde de zet van Macron “een grote gok”. De risico’s voor de Europese politiek zijn volgens Vranken “duidelijk toegenomen”. 

Daarnaast kijkt de markt inmiddels uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve en Amerikaanse inflatiecijfers op woensdag. Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen verwacht niet dat de Fed de ECB zal volgen in het verlagen van de rente, zeker niet na het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag met 4 basispunten verder tot 4,47 procent, na de stijging van vrijdag met 16 basispunten, volgend op de vrijgave van het banenrapport.

De Amerikaanse beurzen behielden de afgelopen handelsdagen ondanks de rentezorgen echter hun veerkracht, en hoofdgraadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq sloten maandag zelfs op de hoogste stand ooit, met bescheiden winsten van circa 0,3 procent. 

Apple wist maandag beleggers met zijn AI-toekomstvisie nog niet te overtuigen. De techgigant presenteerde zijn eigen variant, ‘Apple Intelligence’, maar het aandeel sloot bijna twee procent lager. 

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien, waarbij de Chinese beurzen flink terrein prijs gaven, nadat zij maandag nog de deuren gesloten hielden. 

De Hang Seng index in Hongkong koerste 1,7 procent lager, terwijl de Shanghai Composite ruim een procent prijs moest geven. De beurzen in Tokio en Seoel noteerden juist enkele tienden van een procent in het groen. 

Chinese beleggers zijn bezorgd over de kwetsbare vastgoedsector en onzekere groeivooruitzichten van de Chinese economie. 

De Amerikaanse olie-future sloot maandag in New York 2,9 procent hoger op 77,74 dollar. Tekenen van een stijgende vraag naar brandstof, vooral kerosine, in combinatie met de sterke Amerikaanse looncijfers van afgelopen week, zorgen voor steun, zei Dennis Kissler van BOK Financial in een rapport.

Vanochtend koerste de olie-future min of meer vlak. 

Bedrijfsnieuws

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in mei licht gedaald. De volumes op de cash market van de Europese beursuitbater daalden op maandbasis met 7 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling van 3 procent procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index scherpte maandag de records aan en steeg 0,3 procent tot 5.360,79 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 38.868,04 punten. Ook de Nasdaq sloot op een nieuw record en steeg 0,4 procent naar 17.192,53 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.