(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten, waarbij de koersval voor NN Group opviel. De AEX index daalde circa een half procent tot 493,98 punten.
In de rest van Europa gingen de aandelenmarkten ook omlaag. Marktvolgers wezen erop dat beleggers een Amerikaanse renteverhoging aan het inprijzen zijn in reactie op de woorden van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve in de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Ook zwaargewicht Shell, dat ex-dividend ging, drukte de hoofdgraadmeter omlaag.
Gedurende de middag werd bekend dat de Philly Fed index een flinke sprong maakte in februari. De index die de economische activiteit meet rond Philadelphia steeg van een neerwaarts herziene 23,6 punten in januari naar 43,3 deze maand. Er was juist rekening gehouden met een daling van de index.
De Amerikaanse overheid meldde daarnaast dat het aantal in aanbouw genomen woningen in januari daalde met 2,6 procent. De verstrekte bouwvergunningen namen evenwel toe. Tevens bleken de Amerikaanse steunaanvragen te zijn gestegen in de afgelopen week.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde een half procent naar 52,86 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 55,31 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, mede aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,1 procent. KPN won zelfs 1,4 procent, ondanks plannen van minister Henk Kamp om overnames in de telecomsector te kunnen tegenhouden.
ABN AMRO profiteerde van meerdere koersdoelverhogingen, nadat de bank een dag eerder de resultaten over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank stelden hun koersdoel opwaarts bij. Morgan Stanley heeft een Overwogen advies op ABN AMRO, maar Barclays en Deutsche Bank zijn voorzichtiger met een Neutraal en een Houden aanbeveling.
NN Group was de sterkste daler. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent ultimo 2016. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Analisten van Deutsche Bank vonden de kwartaalcijfers niet geweldig en stelden dat het belangrijker was hoe NN Group er uit zal zien nadat Delta Lloyd is overgenomen. Analist Cor Kluis van ABN AMRO vond de solvabiliteitsratio eind 2016 iets tegenvallen. Het aandeel NN Group daalde 7,6 procent.
Het aandeel Royal Dutch Shell ging ex-dividend en verloor 2,6 procent.
Philips kreeg goedkeuring van Brussel voor de verkoop van zijn onderdeel Lumileds aan Apollo Global Management. Philips steeg 0,2 procent.
DSM neemt Suzhou SunShine New Materials Technology over, een Chinese producent van PV-zonnepanelen. Bovendien verhoogden analisten van Berenberg en Credit Suisse het koersdoel voor DSM. Het aandeel won 1,4 procent.
Citi Research verlaagde juist het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 68,00 euro. Barclays verhoogde echter het koersdoel voor AkzoNobel van 54,00 naar 56,00 euro, maar dit was onvoldoende om het Onderwogen advies eveneens bij te stellen. Het aandeel AkzoNobel verloor 0,2 procent.
Van de middelgrote fondsen was Air France-KLM verreweg de grootste stijger met een winst van 12,6 procent. Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, maar noemde deze resultaten wel in lijn met de eigen verwachtingen. De luchtvaartmaatschappij behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Analisten van Davy Research zeiden dat de onderneming het jaar veerkrachtig is begonnen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen beoordeelde de cijfers als redelijk.
Besi won 2,4 procent en Intertrust 2,6 procent.
Arcadis was de gebeten hond met een verlies van 11,0 procent. Het internationale advies- en ingenieursconcern behaalde conform verwachting flink minder winst in het vierde kwartaal van 2016 en ook voor het gehele jaar daalden de inkomsten. De operationele EBITA nam in het kwartaal met 49 procent af tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge terugliep van 10,8 tot 5,7 procent. Degroof Petercam verlaagde in reactie op de cijfers het advies op het aandeel van Houden naar Verkopen. Het koersdoel ging naar 11,00 euro. Arcadis rapporteerde over 2016 “zeer slechte” resultaten, die volgens de analisten vrijwel over de gehele breedte tegenvielen ten opzichte van de verwachtingen. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde daarentegen zijn advies voor Arcadis van Niet Aanbevolen naar Speculatief Aanbevolen. De analist was hoopvol over de verbetering van het werkkapitaal en putte tevens vertrouwen uit de hoogte van het dividend.
Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers. Met de plaatsing steeg het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders naar 71,3 procent. Het aandeel noteerde 5,9 procent lager.
Onder de kleinere fondsen waren Ordina en Heijmans de dalers die in het oog sprongen.
Ordina boekte in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. De omzet over het vierde daalde 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. Het terugkerende bedrijfsresultaat (REBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro. Net als de voorgaande kwartalen ontbrak verder een outlook. Ook over de ontwikkelingen in januari en februari tot nog toe, wilde het management niets kwijt. Analist Johan van den Hooven van NIBC vond dat Ordina een grotere omzet- en winstdaling heeft laten zien dan hij had verwacht. NIBC heeft een Neutraal advies. Analist Marc Zwartsenburg van ING noemde de cijfers teleurstellend. Het aandeel Ordina verloor 7,9 procent.
Heijmans maakte bekend dat een aandelenuitgifte die in de lucht hing kan worden voorkomen doordat overeenstemming werd bereikt met de banken voor een verlenging van de financiering. “Door verlenging van de financiering tot juli 2019 en afbakening van risico’s op alle projecten hebben we een belangrijke stap gezet voor het herstel van een Nederlands georiënteerd bouwbedrijf”, zei bestuursvoorzitter Ton Hillen donderdag tegenover analisten. Het bouwbedrijf rapporteerde wel een voorlopig verlies over 2016 dat veel groter was dan verwacht. De koers verloor dan ook 6,3 procent.
Van Lanschot steeg 1,5 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.342,00 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.