Euro crisis Italië

Econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is hard voor de Europese Unie. De huidige vorm werkt niet meer. De euro en het besparingsbeleid van Duitsland zijn de voornaamste redenen dat Italië – en mogelijk nog andere landen – de eurozone zullen verlaten.

Europa mist de doortastendheid die nodig is om de nodige hervormingen door te voeren. Er moet een bankunie komen met een gezamenlijke depositogarantie. Maar er is te weinig solidariteit om de regels aan te passen.

Stiglitz gelooft wel dat de eurozone over 10 jaar nog zal bestaan, maar hij betwijfelt in welke vorm. Het is onwaarschijnlijk dat alle 19 leden van de eurozone over 10 jaar nog steeds in het project zitten. Het is moeilijk te zeggen wie er zal blijven, maar de kans is groot dat Griekenland en Italië er niet meer toe behoren.

De mensen in Italië beginnen steeds meer te beseffen dat hun land niet past in de eurozone.

De problemen in Europa worden alleen maar groter door de problemen in Duitsland. De opmars van de partij ‘Alternative für Deutschland’ komt er doordat steeds meer landen zich afzetten tegen besparingen en het losse monetaire beleid door de ECB.

Stiglitz ziet zelf een noord en zuid Europa ontstaan, het is de enige realistische optie om de Europese economie terug te laten draaien. Europa en de Verenigde Staten hebben een gelijkaardige arbeidsmarkt, maar de VS herstelde van de financiële crisis en Europa niet. Schuldige is de euro en het besparingsbeleid van Duitsland.

Bron: CNBC