Negatieve rentevoeten, dalende winsten, Brexit, politieke onzekerheid, … het lijkt de financiële markten helemaal niet te deren. Toch is het interessant om ook eens naar andere activa te kijken, zegt Joachim Fels van PIMCO. Groeilanden ondergaan in alle stilte enkele positieve veranderingen waar beleggers in de toekomst van zullen profiteren.
Aandelen uit groeilanden zijn niet alleen enorm goedkoop ten opzichte van de westerse markten, een belangrijk aantal landen ondergaan ook positieve fundamentele wijzigingen.
Ten eerste is het aanmoedigend om te zien dat populistische leiders steeds meer plaats moeten maken voor leiders die structurele veranderingen willen doorvoeren. In de ontwikkelde landen zien we de tegenovergestelde tendens. Argentinië en Brazilië hebben een nieuwe regering die meer marktgericht denkt. India zette in augustus ook een belangrijke stap voorwaarts met een enorme belastinghervorming. Beter beleid zorgt ervoor dat de risicopremie in deze landen daalt voor de beleggers.
Ten tweede lijkt de opmars van de Amerikaanse dollar gestuit. De sterke stijging van de munt in 2014-15 bracht veel groeilanden in problemen aangezien ze veel schulden hebben uitstaan in dollars. Nu de Amerikaanse dollar niet verder stijgt, komen de groeilanden weer op adem.
De stabilisatie van de dollar zorgt ook voor een stabilisatie van de grondstofprijzen. Veel groeilanden zijn afhankelijk van de export van hun grondstoffen. Externe factoren hebben dus minder impact op het groeimodel.
Dit geeft de centrale banken van de groeilanden ook meer ruimte om in te grijpen. Terwijl de centrale banken van de ontwikkelde landen het einde van hun monetaire mogelijkheden ondergaan, hebben de groeilanden nog opties over om de economie te stimuleren.
Ten slotte zijn de activa in de ontwikkelde landen aan de dure kant terwijl de activa in de groeilanden goedkoop zijn.
Het is dus een kwestie van tijd vooraleer een shift van de ene kant naar de andere kant gebeurt. Gezien de veranderingen de laatste weken en maanden, lijkt die verandering stilaan te beginnen. Wie nu groeilanden links laat liggen, zal binnenkort opnieuw achter de feiten lopen.
Bron: PIMCO
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER