Facebook Messenger

Het platform Messenger van Facebook wordt steeds belangrijker. Vorig jaar kondigde Mark Zuckerberg aan dat er ‘bots’ geïnstalleerd konden worden op Messenger. Deze ‘bots’ kunnen automatisch praten met de gebruikers van Messenger. Nu komen er steeds meer ‘bots’ die geld kunnen overschrijven.

Een ‘bot’ is een geautomatiseerde software die begrijpt wat jij typt op Messenger en die met jou kan converseren en opdrachten uitvoeren. Het Britse TransferWise lanceerde een bot die buitenlandse geldtransactie kan uitvoeren.

Je kan ook een verwittiging krijgen wanneer een wisselkoers een bepaald niveau bereikt indien je geld wenst over te schrijven naar een andere land aan de meest voordelige wisselkoers. Het betalingssysteem laat voorlopig transacties toe tussen de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Er zijn steeds meer bedrijven die ‘bots’ installeren op Messenger om betaalopdrachten uit te voeren. PayPal Holdings, Stripe , Alipay.com, Visa , Mastercard en American Express hebben allemaal al betaalsystemen op Messenger.

WeChat, de populaire Chinese berichtendienst van Tencent Holdings, was de pionier op het gebied van chat-gebaseerde betaalsystemen. Facebook wil dit nu ook integreren in Messenger. Het wil van Messenger een platform maken waar alles mogelijk is.

De nadelen van money bots

Aurelie L’Hostis van Forrester Research waarschuwt echter voor het gevaar van deze ‘bots’. Wanneer je een pizza bestelt en de ‘bot’ begrijpt jou verkeerd, is dat niet leuk maar geen ramp. Met financiële transacties is dat nog iets anders.

Westerse financiële instellingen zijn ook terughoudend voor deze nieuwe technologie, maar dat waren ze in het begin ook met Bitcoin en blockchain.

Bron: Bloomberg