Nu tijd aandelen kopen

Als we de geschiedenis mogen geloven, maakt de aandelenmarkt zich op voor een fantastisch najaar. Het klinkt misschien wat vreemd in de oren op dit moment, maar de cijfers spreken voor zich. Wie nu niet in de markt zit, komt straks te laat.

De daling deze maand is geen begin van het einde, maar het begin van een eindejaarsrally. Het enige dat je moet doen is het routeplan van de aandelenmarkt volgen.

We laten de cijfers voor zich spreken.

De laatste 120 jaar eindigde de Dow Jones op het einde van het jaar gemiddeld 6,8% hoger dan het dieptepunt van oktober. Dit komt overeen met een rendement van 40% op jaarbasis!

Oktober is zelfs een zeer bijzondere maand. Volgens Mark Hulbert, een specialist in het analyseren van koerspatronen, is oktober zelfs de beste maand om aandelen te kopen – ondanks het negatieve sentiment.

Op de volgende grafiek kan je het gemiddelde rendement zien van de Dow Jones 2 maanden na het dieptepunt in een gegeven maand. Wie koopt in oktober haalt 2 maanden later het hoogste rendement van alle maanden!

Oktober ideale maand aandelen kopen

En er is meer…

Oktober heeft bij beleggers nog steeds een kwalijke reputatie. Maar dat is totaal ongegrond. Van de 35 berenmarkten sinds 1900 eindigden er niet minder dan 8 in oktober. Wanneer dit gelijk verdeeld werd over alle maanden, zouden dat er slechts 3 zijn.

Er eindigen dus dubbel zoveel correcties in oktober dan gemiddeld.

Maar het wordt nóg beter voor oktober.

Van alle stierenmarkten sinds 1900 eindigde er maar 1 in oktober. Ook hier zou dat gemiddelde 3 moeten zijn. Er eindigen dus 3 keer minder stierenmarkten in oktober dan in andere maanden.

Samengevat: in oktober heb je dubbel zoveel kans dat de correctie eindigt, 3 keer minder kans dat de stijging stopt en haal je in de 2 volgende maanden het meest rendement van het jaar.

Bijna 120 jaar geschiedenis zegt dus dat dit het ideale moment is om aandelen te kopen.