iran-gaat-olieproductie-fors-verhogen Sinds de olieprijs in juni $52 per vat heeft aangetikt, is ze met bijna 20% teruggevallen. Een nieuwe berenmarkt voor de grondstof komt dus weer in zicht. Hier zijn 5 elementen waar u volgens de Financial Times de komende maanden moet op letten om te zien of de daling zal aanhouden of als de recente terugval slechts tijdelijk was.

Vraag en aanbod

Er lijkt steeds meer een evenwicht te zijn gevonden tussen vraag en aanbod. De productie is teruggeschroefd, vooral de olie die veel kost om te ontginnen, en de investeringen in exploratie zijn teruggedrongen, net nu de vraag weer lichtjes in de lift zit. Maar de overgang naar een meer in balans zijnde markt loopt niet over een pad vol rozen. Het overaanbod in olie van een tijdje terug heeft nu geleid in een overaanbod aan afgeleide producten zoals benzine, diesel en vliegtuigbrandstof. Dit moet eerst worden weggewerkt vooraleer men echt kan spreken van een evenwicht in de markt. olie1

Benzine

Een van de zaken die recent vrij zwaar op de olieprijs hebben gedrukt, is de zwakke vraag naar benzine en de hoge voorraden zoals hiervoor al aangehaald. Op de Amerikaanse benzinemarkt, goed voor 1 op de 9 olievaten wereldwijd, is er een enorme overhang (voorraden 12% hoger dan op hetzelfde ogenblik als vorig jaar) net op het moment dat het hoogseizoen ten einde komt. olie3 Dit overaanbod zorgt voor druk op de prijzen en op raffinagemarges. Als dit aanhoudt, is de kans groot dat raffinaderijen minder olie zullen afnemen. En dit laatste zou volgens velen de herbalancering van de markt kunnen doen vertragen.

Opslag op zee

Door het overaanbod van de laatste jaren hebben verschillende traders olie, benzine en diesel in tankers op zee opgeslagen. Ze kunnen een deel van de opslagkosten financieren omdat het vandaag mogelijk is olie op de futuresmarkten op een later tijdstip te verkopen tegen een hogere prijs (contango); Maar deze trade en de opslag op zee is de voorbije maanden aan het verminderen. Volgens Energy Aspects, een consultancygroep, is de zogenaamde floating storage sinds begin juni met 60 miljoen vaten teruggevallen. Deze olie komt dus steeds meer op de markt.

Aantal boorplatformen

De wekelijkse publicatie van de rig count in de VS door Baker Hughes wordt door de markt in het oog gehouden. Hoewel het cijfer zeker niet zaligmakend is, geeft het wel een indicatie van hoe de Amerikaanse productie zal evolueren nadat ze van 5 miljoen vaten in 2007 naar 9,4 miljoen in 2015 is geëvolueerd. Nadat het aantal boorplatformen in gebruik in de VS een laagtepunt van 316 bereikte in mei, is het aantal nu opnieuw gestegen tot 371. En vorige week was er de sterkste wekelijkse stijging sinds december 2015. Als het huidige niveau wordt aangehouden, zou de daling van de Amerikaanse olieproductie moeten stoppen. olie2

Positionering hefboomfondsen

Na zwaar te hebben ingezet op een herstel van de olieprijs tussen januari en mei, zijn hefboomfondsen momenteel volop winst aan het nemen en trades aan het instellen die inzetten op een verdere daling van de prijs. Begin mei waren ze voor 420 miljoen vaten net long en vandaag is dat teruggevallen tot 300 miljoen.