Na de mislukte meeting in Doha, Qatar, lopen de analisten elkaar voor de voeten om hun koersdoel voor olie naar beneden bij te stellen. Verschillende analisten verwachten zelfs een terugval tot $30 per vat, misschien zelfs deze week al. De olieprijs laat het voorlopig nog niet aan zijn hart komen, maar hoe lang nog? De leden van de OPEC en Rusland wisten dit weekend geen overeenstemming te bereiken over het bevriezen van de olieproductie. Na weken van speculeren door de markt en tegenstrijdige berichten, gaf Riyad zondag aan dat er alleen een productiebevriezing mogelijk is wanneer Teheran mee zou doen. Iran wil echter de productie opvoeren naar 4 miljoen vaten per dag, het niveau van voor de sancties.
This says as much about the outcome of the #DohaTalks as anything. https://t.co/UPIpOvuTJq
— Rory Johnston (@Rory_Johnston) 17 april 2016
Nataxis analist Abhishek Deshpande verwacht dat de olieprijs nu kan terugvallen tot $30 per vat. Dit zou de komende dagen al kunnen gebeuren. Op maandag, na de bekendmaking van het nieuws, daalde de olieprijs al ongeveer 6%. Nieuws uit Koeweit waar een staking zorgt voor een productiedaling van 1,1 miljoen vaten, ondersteunde de olieprijs op dinsdag echter opnieuw.
Nieuw evenwicht
Volgens Angus Nicholson, marktanalist bij IG, is het belangrijk om naar de grens van $38 te kijken, als de olieprijs daar door zakt, verwacht ook hij een daling tot $30. Ole Hansen van Saxo Bank verwacht dan weer een olieprijs tussen $35 en $45, hij ziet $39 als een belangrijke grens. Als die steun sneuvelt, kan er snel 10% van de prijs af tot $35. Volgens Hansen is de herbalancering van de oliemarkt niet afhankelijk van de OPEC maar wel van de VS schalieproductie. Een scherpe daling van de prijs kan de herbalancering versnellen.
Grote volatiliteit
Tegen het einde van het jaar zal de vraag naar olie blijven toenemen terwijl de globale productie daalt en de voorraadopbouw ten einde komt. De vraag naar olie blijft toenemen, in tegenstelling tot de meeste andere grondstoffen, dat maakt deze markt zo anders. De huidige volatiliteit komt dan ook op rekening van de speculanten, zegt Kit Juckes van Société Générale. Die volatiliteit zal zeker nog blijven tot de volgende OPEC-meeting in juni. Joe Rundle van ETX Capital besluit ten slotte dat de meeting in Doha vooral duidelijk maakte dat het kartel van de OPEC enkel nog een kartel op papier is en veel minder invloed heeft op de olieprijs dan vroeger.
De legale marihuana sector is een miljardensector die de meeste beleggers nog moeten ontdekken
Bedrijven in deze sector groeien als kool. De industrie legaliseert in snel tempo. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer deze aandelen op de radar van grote beleggers verschijnen.
Wij geloven dat deze aandelen een gigantisch potentieel hebben. Geen valkuilen of cowboy-aandelen, maar gedegen en diepgravend onderzoek vind je in onze Marihuana Special, inclusief de 5 beste aandelen in deze nieuwe miljardensector.