Oliesector OPEC

De olieprijs schiet vandaag opnieuw meer dan 5% hoger tot het hoogste niveau sinds juli 2015. Saoedi-Arabië liet weten bereid te zijn de productie meer in te perken dan eerst voorzien. Daarnaast is er ook een officieel akkoord met niet-OPEC landen, inclusief Rusland, om te productie te verlagen.

Deze nieuwe deal bevestigt wat er werd overeengekomen op 30 november alsook de bereidheid van niet-OPEC landen om de deal mee te ondersteunen. De niet-OPEC landen zouden vanaf volgend jaar hun duit van 558.000 vaten per dag in het zakje doen.

Dit is het eerste echte vredesakkoord tussen OPEC en niet-OPEC landen in 15 jaar.

Op 30 november kwamen de OPEC landen al overeen om voor de eerste keer sinds 2014 de productie in te perken. Ze willen op die manier de olieprijs omhoog stuwen om de interne budgetten terug in evenwicht te krijgen. Hierop steeg de olieprijs al 10%. Sinds 30 november steeg de olieprijs al meer dan 20% en sinds het dieptepunt begin dit jaar al meer dan 100%.

Olieprijs OPEC Deal

Slecht nieuws voor Europeanen

Met het nieuwe akkoord kan het overschot op de oliemarkt volgend jaar snel omslaan in een tekort. 60% van de globale olieproductie is betrokken in deze nieuwe deal, enkel landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Canada, China en Noorwegen zijn niet betrokken.

Het wordt belangrijk om te volgen wat de Amerikaanse schalieproducenten gaan doen. Deze hebben massaal het aantal nieuw boorplatformen afgebouwd bij de lage olieprijs. Maar sinds de OPEC deal van 30 november kwamen er al 21 nieuwe platformen bij tot 498, de sterkste stijging sinds januari.

Voor de Europeanen is dit slecht nieuws. Een hogere olieprijs in combinatie met een lagere euro zal ervoor zorgen dat het leven een pak duurder zal worden. De tijd van goedkoop tanken lijkt nu definitief voorbij.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>