De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat bekend werd dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 1 april zijn gedaald met 4,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 1,4 miljoen vaten en de voorraden stookolie en diesel namen met 1,8 miljoen vaten toe. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen steeg tot 91,4 procent van 90,4 procent.

Eerder op de dag zat de olieprijs al in de lift, nadat de American Petroleum Institute meldde dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden onverwacht zijn gedaald.

Daarnaast haalde de markt woensdag steun uit positieve macro-data uit China. De Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector van maart steeg van 51,2 naar 52,2. De data temperden de nervositeit over de groei van s’werelds op een na grootste economie.

De olieprijzen zitten de afgelopen maanden in de lift, vanwege de verwachting dat de belangrijkste olieproducerende landen mogelijk de productie zullen bevriezen. Echter, de rally kwam vorige week tot stilstand, nadat Saoedi Arabië vrijdag meldde het plan slechts te steunen als ook Iran aan boord is. Teheran is daarentegen van de plan om de productie te verhogen tot het pre-sanctie niveau van circa 4 miljoen vaten per dag.

Koeweit, een zwaargewicht binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) sprak dinsdag zijn vertrouwen uit over een mogelijke overeenkomst. Op 17 april komen Opec en niet-Opec-leden, inclusief Rusland, in Doha/Qatar bijeen om te discussieren over een mogelijke inperking van de productie.

“Marktvolgers zullen hun oren scherp te luisteren leggen totdat de spanning over een mogelijke bevriezing van de productie voorbij is”, zei Barnabas Gan, een commodity analist van OCBC. 

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,86 dollar hoger op 37,75 dollar.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.