Goud toekomst

Nadat ze bij HSBC al waarschuwden voor een daling van de aandelenmarkt, zijn ze nu ook positief voor goud. Vooral op langere termijn zien ze het gele edelmetaal beter presteren. Goud doet het traditioneel goed in periodes dat de globale handel terugvalt, zoals we dat de laatste maanden zien.

Protectionisme en een populistisch sentiment zijn historisch gezien positieve elementen voor een hogere vraag naar goud. Periodes van lagere internationale handel, dalende investeringen en veranderingen van het globale politieke landschap zijn ideaal voor een hogere goudprijs, aldus James Steel.

De laatste tijd zijn steeds meer landen steeds minder bereid om samen te werken. Landen willen steeds meer hun eigen economie beschermen en dat gaat ten koste van de globalisatie. De World Trade Organization verlaagde de vooruitzichten van de globale economische groei al naar 1,7% ten opzichte van 2,8% in april.

De analisten van HSBC zien nog opwaarts potentieel tot $1.400, daarna kan een sterkere Amerikaanse dollar en een daling van de vraag naar fysiek goud een stok in de wielen steken.

Goud 1Y

>> Online beleggen in fysiek goud en zilver <<

Chief Precious Metals bij HSBC James Steel zegt ook dat zowel Donald Trump als Hillary Clinton een hogere goudprijs in de hand werken. Trump is meer protectionistisch en populistisch dan Clinton maar Clinton zal de geldkraan open zetten om de ongelijkheid aan te pakken.

Nog meer goed nieuws

Ook bij de Toronto-Dominion Bank verwachten ze een hogere goudprijs. Na de 2e renteverhoging van de Federal Reserve kan de goudprijs terugvallen onder $1.200 maar volgende jaar kan goud terug stijgen tot $1.350.

Een sterkere dollar door de renteverhoging kan de vraag naar goud doen afnemen. Maar reële rentevoeten – rente min inflatie – zullen laag blijven waardoor goud competitief blijft ten opzichte van andere activa.

Ook zullen de financiële markten steeds meer beseffen dat de onconventionele maatregelen van de centrale banken niet leiden tot het gewenste effect. Dat maakt de outlook voor goud positief.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!