(ABM FN-Dow Jones) De OPEC ontmoet maandag in het Russische Sint Petersburg bondgenoten van buiten het kartel zoals Rusland om te praten over de stand van zaken op de oliemarkt en het effect van de gemaakte productie-afspraken.

De 14 leden van de OPEC en 10 grote olieproducenten daarbuiten spraken vorig jaar af om hun output met 1,8 miljoen vaten per dag in te perken. Die afspraken werden afgelopen mei verlengd tot in maart 2018. Dit alles met als doel de oliemarkt in balans te brengen en de olieprijs verder te laten stijgen, maar vooralsnog komt de olieprijs niet verder dan een niveau van rond de 50 dollar per vat.

’s Werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië zei maandag voorafgaand aan de bijeenkomst dat ze, voor het eerst sinds het sluiten van de productiedeal, in juni meer olie hadden opgepompt dan afgesproken. Volgens cijfers van tankopslagbedrijf Petro-Logistics kwam de OPEC productie in juli zelfs uit op 33 miljoen vaten per dag, wat een stijging betekende van 145.000 vaten per dag ten opzichte van juni.

De Saoedische minister van energiezaken Khalid al-Falih benadrukte maandag voorafgaand aan de vergadering dat de markt niet hoeft te rekenen op verdere productieverlagingen. In het algemeen houden de landen die meedoen aan het productiequotum zich aan de afspraken, uitgezonderd een paar “achterblijvers” wiens problemen aangepakt moeten worden.

Falih doelde mogelijk op Irak, qua output de tweede producent binnen het kartel, dat meer olie oppompt dan afgesproken, maar ook landen als Nigeria en Libië die zich tot nu toe niet aan de gemaakte afspraken hoefden te houden en waar de olie-output in de afgelopen maanden omhoog ging.

Nigeria zegde maandag toe dat men de olie productie zal beperken tot 1,8 miljoen vaten per dag. Volgens kenners is het echter de vraag of dat zoden aan de dijk zet, omdat dergelijke beperkingen geen olie uit de markt nemen, maar alleen aanvullende vaten uit de markt houden.

“Tenzij we de vraag zien toenemen, zal een productie inperking voor Nigeria en Libië niets meer zijn dan iets om de markt even gerust te stellen”, zei analist Gao Jian van SCI International. Voor het in balans brengen van vraag-en-aanbod cyclus maakt het echter geen verschil op korte termijn, stelde de marktvorser.

De vergadering van maandag is in principe routine en bedoeld om te evalueren of alle landen zich houden aan de gemaakte afspraken. Toch is met name de aanwezigheid van de Saoedische olieminister Falih opmerkelijk omdat hij nog weleens verstek laat gaan bij dit soort ontmoetingen. 

Maandag toonde de minister zich bezorgd over de olietoevoer uit Amerika, waar de productie behoorlijk is opgevoerd sinds het lichte herstel van de olieprijs eind vorig jaar. Nieuwe productieverlagingen zouden Amerika er echter alleen maar toe zetten om de schalie productie verder op te voeren. 

Ondertussen ziet de hoogste baas van de OPEC, Mohammad Barkindo, de ontwikkelingen op de oliemarkt wat rooskleuriger in. Hij benadrukte onlangs nog dat het in balans brengen van de oliemarkt in de tweede helft van het jaar in een versnelling zal komen.

Een september-future West Texas Intermediate noteerde maandag rond het middaguur 0,9 procent hoger op 46,16 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.