ECB

De Europese centrale bank doet er op dit moment alles aan om de groei van de Europese economie aan te wakkeren. Als gevolg van de tegenvallende groeicijfers van de afgelopen jaren is de rente verlaagd naar een historisch dieptepunt, en er is daarnaast een opkoopprogramma gelanceerd. Deze middelen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de groei van het Europese bbp weer op het oude niveau komt van voor de crisis.

Deutsche Bank heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar het opkoopprogramma van de ECB. Vanaf het jaar 2015 is de ECB volop bezig met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties en dat heeft met name grote gevolgen gehad voor de balans van de Europese centrale bank.

De ECB heeft in 2 jaar tijd voor 1,4 biljoen euro aan activa opgekocht

ecb-opkoop

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat in minder dan twee jaar tijd de totale activa van de ECB is toegenomen met bijna 1,4 biljoen euro. Deutsche Bank vraagt zich stilletjes aan af of dit opkoopprogramma ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft opgeleverd.

Zo beweegt de Europese inflatie bijvoorbeeld nog steeds op een bijzonder laag niveau. Daarnaast lijkt de onvrede onder de Europese burgers, als gevolg van de lage spaarrente, alleen maar groter te worden. Als gevolg daarvan grijpen de burgers steeds sneller naar risicovollere producten om op die manier toch nog kans te maken op een noemenswaardig rendement.

De vraag is natuurlijk of dat de bedoeling is.