eu val

Het jaar 2016 is misschien wel het startsein geworden voor een groeiend nationalisme. Steeds meer burgers keren zich af tegen de huidige orde en geloven niet langer meer in de wonderwoorden over de globalisatie en verwevenheid. Het nationale belang komt steeds meer voorop te staan en daar zijn de overwinningen van het Brexit- en het Trump-kamp de ultieme bewijzen van.

Misschien is het jaar 2016 ook wel het startsein van de grote reformatie binnen het politieke proces. De afgelopen jaren leek de politiek zich maar weinig bezig te houden met de belangen van de ontevreden burgers in de maatschappij, maar daar lijkt nu een verandering in te komen. De traditionele partijen zijn wakker geschud dat het op deze manier niet verder kan gaan.

Nationalistische partijen zien hun kansen toenemen

politiek-stemmen

Dat de nationalistische partijen bezig zijn aan een indrukwekkende opmars, kunnen we op de bovenstaande grafiek van Business Insider terugzien. Daarbij valt op dat de extreem nationalistische partijen uit Oostenrijk en Frankrijk met name de bovenhand voeren. Maar, ook in landen als Nederland en Duitsland krijgt de nationalistische partij steeds meer steun van de bevolking.

Deze staafgrafiek maakt ook direct duidelijk dat we een spanende tijd tegemoet gaan. Volgend jaar staan in Duitsland, Frankrijk en Nederland de nationale verkiezingen op het programma en de nationalistische partijen kunnen daarbij hun slag slaan. Voor de Eurozone kan het wel eens een ramp jaar gaan worden.