(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is op Koningsdag in het rood gesloten. De AEX sloot ruim een half procent lager op 521,89 punten.

Uit onderzoek van online broker BinckBank bleek dat een mandje koninklijke aandelen, dat wil zeggen de 13 aandelen op het Damrak met het predicaat Koninklijk, het de afgelopen vier jaar beduidend beter deed dan de AEX.

Nadat de details in het belastingplan van de regering van Donald Trump ontbraken, richtten beleggers vandaag hun ogen op Frankfurt, waar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol stond.

Conform verwachting handhaafde de ECB zowel de rentes als het opkoopprogramma voor obligaties. In zijn toelichting op dit rentebesluit zei een ogenschijnlijk positief gestemde voorzitter Mario Draghi dat de neerwaartse risico’s verder zijn afgenomen. Uit recente data bleek volgens de centraal bankier dat het cyclische herstel steeds sterker wordt.

“Het herstel was broos en ongelijk en is nu breedgedragen en sterk”, concludeerde Draghi dan ook.

Toch blijft monetaire steun volgens de centraal bankier nog altijd hard nodig. De voorzitter voegde daaraan toe dat de ECB dan ook klaar staat om het maandelijkse aankoopprogramma van obligaties te zullen verlengen of verhogen indien de vooruitzichten verslechteren.

Over de prijsontwikkeling in de eurozone zei Draghi dat de onderliggende inflatie slechts geleidelijk zal stijgen op de middellange termijn. Daarbij blijven de vooruitzichten voor de loongroei volgens de bankier “onzeker”. Bewijs dat de inflatie zelfstandig naar het gewenste niveau stijgt is er nog onvoldoende, meent de centrale bank. Daar staat wel tegenover dat het risico op deflatie vrijwel is verdwenen.

In Spanje, zo bleek vandaag, steeg de inflatie van 2,3 procent in maart naar 2,6 procent deze maand. In Duitsland was er ook sprake van een toename, van 1,6 naar 2,0 procent.

Econoom Marco Valli van Unicredit denkt dat de ECB pas in juni scherper uit de hoek zal komen, nadat bekend is wat de verkiezingsuitslag in Frankrijk is en deze uitkomst ook in lijn met de verwachtingen van de ECB is. Valli rekent op 8 juni op fermere taal van voorzitter Mario Draghi, die in september uitmondt in daadwerkelijke actie, namelijk in de vorm van het verder terugschroeven van de obligatie aankopen in de loop van 2018.

De plannen die door de regering van Trump werden gepresenteerd, en die volgens minister Steven Mnuchin”de grootste verlaging van individuele en zakelijke belasting in de Amerikaanse geschiedenis” behelsen, lijken volgens senior financials economist Tom Simonts van KBC eerder een wensenlijstje. De vraag is dan ook hoeveel van dit lijstje Trump daadwerkelijk weet te realiseren.

De euro/dollar handelde op 1,0864. Rond de speech van Draghi was er veel beweging in het muntpaar, dat uiteindelijk daalde.

Olie werd goedkoper, vooral doordat Libië de ambities uitsprak om in 2020 de olieproductie te hebben opgevoerd naar 1,6 miljoen vaten per dag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 48,42 dollar en een vat Brent daalde 2,2 procent naar 50,78 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden de meeste fondsen lager. De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 3,6 procent. SBM Offshore verloor 3,5 procent nadat de olieprijzen onder druk stonden. AkzoNobel eindigde 2,8 procent in het rood, maar hier was de ex-dividend debet aan.

De grootste stijger in de hoofdindex was Altice met 1,4 procent, gevolgd door Gemalto met een winst van 0,9 procent. Vrijdag voorbeurs opent de digitale beveiliger de boeken over het eerste kwartaal. Nadat er in maart al een waarschuwing werd uitgestuurd, rekent de markt niet op al te veel verrassingen morgen.

In de AMX verloor Aperam, voorheen onderdeel van ArcelorMittal, 3,8 procent. WDP werd ook 3,8 procent goedkoper, maar het vastgoedaandeel noteerde dan ook ex-dividend.

Met een winst van 3,6 procent ging Corbion aan kop.

Onder de kleinere fondsen hadden KAS Bank en Hunter Douglas de wind in de rug met stijgingen van respectievelijk 6,7 en 3,4 procent. Stern Groep deed het ook goed en won 4,2 procent. De grootste daler was ICT Group met een verlies van 2,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street kleine minnen voor de Dow Jones en S&P 500 index, terwijl de Nasdaq index steeds verder boven de grens van 6.000 punten bewoog.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.