Het lijkt erop dat “green bonds” of groene obligaties een hoofdrol kunnen spelen in het herstel van de Covid-19 crisis. De belangstelling voor groene obligaties is de afgelopen maanden toegenomen doordat beleggers op zoek zijn gegaan naar effecten die rendement kunnen creëren en tegelijkertijd het milieu kunnen helpen.

Overheden bieden groene obligaties aan om deze te gebruiken bij het behalen van de ambitieuze klimaatdoelstellingen. Bedrijven gebruiken deze obligaties dan weer om de impact van hun bedrijf op het milieu te verminderen.

Groene obligaties zijn vergelijkbaar met gewone obligaties, maar het geld dat ze opleveren moet worden besteed een klimaat-, milieu- of duurzame energieprojecten. De obligaties doken in 2007 voor het eerst op Wall Street op, maar de Covid-19 pandemie heeft geleid tot een verhoogde interesse.

Overheden over de hele wereld nemen milieuprojecten op in hun herstelplannen voor de Covid-19 crisis. Tegelijkertijd stimuleert de onrust als gevolg van de pandemie, bedrijven om zich meer te richten op de aanpak van maatschappelijke en milieukwesties.

Pauzemoment

Volgens onderzoeksbureau BloombergNEF is de waarde van groene obligaties die in de eerste 9 maanden van 2020 zijn uitgegeven met 12% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit vertegenwoordigt een waarde van meer dan $200 miljard.

Groene obligaties zijn het perfecte instrument om de wereldeconomie op een duurzame manier te helpen herstellen.

James Tanner, een partner van Baker McKenzie, stelt:

De Covid-19 crisis heeft de wereld een uniek pauzemoment gegeven. Beleggers over de hele wereld hebben aangegeven dat ze zich bij de herstart zullen richten op investeren op een duurzame manier.

Kritiek

Volgens Moody’s zal de belangstelling voor groene obligaties blijven naarmate de markt rijpt en de regels voor de effecten worden gestandaardiseerd.

Ondanks de populariteit is er uiteraard ook kritiek. Sinds 2007 is er al meer dan $1 biljoen aan groene obligaties verkocht. Sceptici vragen zich dan ook af of de populariteit van groene obligaties meer te maken hebben met marketing dan met het helpen van het milieu.

Volgens Tanner moeten beleggers zich hier echter niet al te veel zorgen over maken en zijn groene obligaties een blijver.

Bron: CNN

Foto: iStock