Wie niet bezig is met zijn pensioen, maakt een grote fout. Het pensioen wordt aanzien als een van de mooiste periodes van het leven. Wie zijn/haar pensioen wil doorbrengen in financiële armoede, zal er niet veel plezier aan beleven. Gelukkig is er een manier om je pensioen te verdubbelen.

Het probleem met een goed pensioen is dat je nu iets moet opofferen en je niet weet of je er later de vruchten van kan plukken. Maar wanneer je de rollen omdraait, is niet aan je pensioen denken geen optie. Te veel uitgeven of te conservatief omgaan met je geld, is een zorgeloos pensioen op de helling zetten.

Wie te braaf met zijn geld om gaat, zal nooit op pensioen gaan. Wie voor zijn geld zorgt, kan rijk op pensioen gaan.

Hoeveel je moet sparen voor je pensioen, is uiteraard afhankelijk van hoeveel je plant uit te geven. Wie bijvoorbeeld slechts een budget van €1.500 per maand heeft en een appeltje voor de nadorst dat 9% per jaar opbrengt, heeft ‘slechts’ een pensioen nodig van €200.000.

Wie een levensstijl heeft van €6.000 per maand en een geldpot dat slechts 1% opbrengt, heeft echter €7 miljoen nodig. Voor de meeste ligt de waarheid in het midden, maar deze tabel toont wel aan dat je iets moet doen met je geld zodat het iets opbrengt. Een spaarboekje zal je dus geen financieel aangenaam pensioen schenken.

Tabel pensioen

Wat je moet doen, is dus beleggen. (en liefst zo vroeg mogelijk)

Zoals je kan zien op de 2e grafiek haalde de S&P 500 de afgelopen 90 jaar een gemiddeld rendement van 10% per jaar (inclusief dividend). 10% per jaar … en dat is na de Grote Depressie van de jaren ’30, na de internet-crash van begin deze eeuw en na de financiële crisis aan het einde van vorig decennium.

S&P 500 total return

Wie $1.000 investeerde in de S&P 500 zo’n 30 jaar geleden, heeft nu $25.000. Wie ieder jaar $1.000 investeerde in de S&P 500 zou vandaag $180.000 hebben. Je moet dus beleggen en blijven beleggen.

De aandelenmarkt is een enorm krachtige machine en onmisbaar om een goed pensioen op te bouwen. Met een spaarboekje ga je er niet meer geraken. Wie van een financieel veilig pensioen wil genieten, moet op de aandelenmarkt zijn.