Mr money mustache In 2005 kondigde Peter Adeney zijn pensioen aan. Op zich niets bijzonders zal je denken. Dat is dan buiten het feit gerekend dat Adeney op dat moment slechts 30 jaar was, niet de lotto had gewonnen, niet rijk getrouwd was, geen erfenis had ontvangen, slechts een normaal salaris had en maar 10 jaar had gewerkt . Hoe kreeg hij dit voor mekaar? Peter Adeney is beter bekend als “Mr. Money Mustache” en werkte 10 jaar lang als een ingenieur met een gemiddeld jaarsalaris van $67.000. Na 10 jaar had Adeney voldoende geld bij elkaar gespaard om op pensioen te kunnen gaan samen met zijn vrouw en zijn zoon. Zijn geheim is in feite heel simpel:

Denk aan geld om te investeren, niet om uit te geven.

Adeney leefde een heel bescheiden leven waardoor hij in staat was om 2/3 van het gezinsloon te sparen. Maar het bleef niet bij sparen, Adeney investeerde iedere dollar die hij had. Hij houdt ervan om al zijn geld te investeren op de financiële markten. Wanneer “Mr. Money Mustache” geld over had of ergens extra geld kreeg, dacht hij niet aan een manier om dat geld uit te geven, maar eerder aan een manier om dat geld te investeren. Adeney liet zijn geld voor hem werken in plaats dat hij werkte voor zijn geld. Opslag, een bonus, een onverwacht cadeau, … Wat zou jij doen met dat extra geld? Bij de meeste mensen ontstaat er direct een idee om dat geld ergens aan uit te geven, maar Adeney investeerde iedere extra dollar in een indexfonds.

Niets is onmogelijk

Wens je in het begin van je leven royaal te leven, een beetje te sparen en te werken tot je 65e dan is dat OK. Maar het kan ook anders.Je kan ook in het begin van je leven sober door het leven gaan. Je kan alles sparen, investeren en werken tot …  in Peter Adeney zijn geval, zijn 30e. De keuze ligt uiteindelijk bij jezelf. Het geval Adeney bewijst dat niets onmogelijk is. Na 10 jaar sober te leven onder zijn stand, heeft hij voldoende geld bij elkaar gespaard om nooit meer te moeten werken. En het mooie is, na 10 jaar te leven op dergelijke sobere manier is hij het ook gewoon om te leven met enkel de simpele dingen die er zijn. Er is geen behoefte meer aan nieuwe, dure producten. Hij heeft zijn gezin en zijn vrije tijd. Soms heeft een mens niet meer nodig. Foto: B.I.