(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag hoger gesloten, ondanks een kleine dip in de ochtend en na een zeer rustig verlopen middag, met lege handelsboeken en een vrijwel lege beursagenda in de Verenigde Staten.

De AEX index steeg 0,5 procent naar 453,03 punten, terwijl de AMX slechts fractioneel hoger eindigde en de AScX juist 0,2 procent lager sloot.

“Het wordt steeds duidelijker dat marktparticipanten de Trump-realiteit hebben verteerd en wachten op verdere aankondigingen over [de invulling van] het economische team van Trump”, zei kunnen Lukman Otunuga van FXTM. Dat zou meer duidelijkheid kan verschaffen over hoe de toekomstig president van de Verenigde Staten de Amerikaanse economie wil gaan leiden. 

De enige opvallende beweging maandag was een sterke stijging van het Britse pond, zei valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. Verder was de beurs vandaag “een beetje een dood vogeltje”. Het hogere pond was volgens de valutahandelaar te danken aan uitspraken van de Britse premier May, die net als de Amerikaanse aankomende president Donald Trump vol zou willen inzetten op investeringen om de economie uit het slop te trekken. 

Volgens Maartens was het geen duurzame koersstijging op de aandelenmarkten. De orderboek zijn erg leeg deze week, onder meer vanwege de donderdag gesloten Amerikaanse beurzen in verband met de viering van Thanksgiving.

Vanochtend vroeg kwam uit Japan een gedaald exportcijfer over oktober naar buiten. De activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober kwam in de middag hoger uit dan een maand eerder, maar bleef in negatief territorium.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei voor het Europees Parlement in Straatsburg dat het economisch herstel “opmerkelijk veerkrachtig” ongunstige ontwikkelingen heeft opgevangen. Naast de substantiële stimulering door de centrale bank moeten overheden niettemin “substantieel meer doen om structurele hervormingen door te voeren.” De toespraak maakte geen indruk op de markt.

Vice-voorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve zei voor de zogeheten Council on Foreign Relations dat de lage productiviteitsgroei in de Verenigde Staten zorgt voor “ongemak” over de toestand van de economie in het land. 

De olieprijs steeg opnieuw sterk. Een januari-future West Texas Intermediate dikte 3,6 procent aan naar 48,03 dollar en een vat Brent met levering in januari werd 3,7 procent duurder op 48,58 dollar. 

“Er is weer hoop op een OPEC-productiebeperking”, zei Maartens. “Maar Trump heeft aangekondigd dat hij zo veel mogelijk fossiele brandstoffen wil gaan oppompen”, dus dat zal weinig helpen tegen het huidige overaanbod, meende de marktkenner. Volgens de valutahandelaar blijft de olieprijs tussen 45 en 50 dollar schommelen. 

De euro/dollar noteerde op 1,0597 Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0594 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0590 op de borden.

Stijgers en dalers

Randstad was met een winst van 3,4 procent de sterkste stijger in de AEX, profiterend van een koopadvies van HSBC. Het koersdoel werd omhoog gegooid van 36,00 naar 53,00 euro. 

Royal Dutch Shell profiteerde met 2,3 procent van de hogere olieprijzen. Ook oliedienstverlener SBM Offshore was in trek met een plus van 2,2 procent.

AkzoNobel sloot 0,3 procent lager, nadat Goldman Sachs startte met het volgen van de onderneming met een Neutraal advies en een koersdoel van 64,00 euro. DSM kreeg een verkoopadvies van de ‘Masters of the Universe’ met een koersdoel van 49,60 euro. Het aandeel sloot 1,1 procent lager en was daarmee hekkensluiter onder de hoofdfondsen. 

Verzekeraar Aegon behoorde ook tot de dalers, met een verlies van 1,0 procent. Topman Ron van Oijen van sectorgenoot Vivat zei tegen BNR Nieuwsradio zich niet te zullen mengen in de strijd tussen NN Group en Delta Lloyd, maar wil wel graag deelnemen aan de consolidatie onder Nederlandse verzekeraars.

Heineken kreeg een koersdoelverlaging van Jefferies te verwerken van 80,00 tot 71,00 euro. De brouwer verloor 0,4 procent.

In de Midkap was OCI de grote winnaar met een koerswinst van 4,4 procent na een trading update. OCI boekte in het derde kwartaal een lagere omzet en dito bedrijfsresultaat, door lagere afzetprijzen, maar kondigde ook voor 100 miljoen aan kostenbesparingen aan. Verder verwacht OCI te kunnen profiteren van een devaluatie van het Egyptische pond. Ook Fugro was in trek onder beleggers met een winst van 3,5 procent. De bodemonderzoeker profiteerde van de hogere olieprijzen.

PostNL was de sterkste daler nadat UBS zijn koopaanbeveling inruilde voor een Neutraal advies. Het aandeel verloor 2,1 procent.

Onder de kleinere fondsen verloor Heijmans 4,7 procent en was daarmee de grootste daler. De Vereniging van Effectenbezitters wil dat de bouwer inzicht geeft in de afspraken met zijn banken. Bij de cijfers over het derde kwartaal gaf de bouwer aan weer om de tafel te moeten met haar huisbanken.  

Sterkste stijger was Stern Groep met 2,4 procent en ICT Group steeg 1,2 procent. AMG Advanced Metallurgical Group won 1,4 procent bij relevante omzetten. 

Het lokaal genoteerde Pharming sloot met een winst van 0,4 procent. Het biotechbedrijf wil 12 miljoen euro ophalen met de uitgifte van 59 miljoen nieuwe aandelen via een claimemissie. In combinatie met een krediet van 38 miljoen euro bestaande investeerders en  twee converteerbare obligatieleningen voor 62,0 miljoen euro moet er zo 112 miljoen euro binnenkomen voor de aangekondigde  terugkoop van de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika en voor aanvullende marketing en verkoopuitgaven voor Ruconest in zowel Amerika als Europa.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.