Dinsdag maakte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zijn halfjaarlijkse trip naar Capitol Hill om zijn beleid uit te leggen aan het Congress. Powell verklaarde bereid te zijn om het tempo van de renteverhogingen opnieuw te verhogen als de economische situatie dit nodig acht. Hiermee stuurde hij de aandelenmarkten prompt lager.

Na de opmerkingen van Powell namen de markten een duikvlucht. De Dow sloot de handelsdag af op een verlies van 575 punten of 1,7%. De S&P 500 en de Nasdaq lieten een verliest van respectievelijk 1,5% en 1,3% optekenen.

Powell verklaarde dat de Amerikaanse economie vorig jaar aanzienlijk is vertraagd en dat de inflatie enigszins is afgenomen. Het proces om terug te keren naar het streefpercentage van 2% zal waarschijnlijk nog heel wat voeten in de aarde vergen.

Strijd tegen inflatie is niet voorbij

De favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve toonde in januari een onverwachte stijging. Ook de consumentenuitgaven blijven stijgen, waaruit blijkt dat de Amerikaanse economie sterk blijft. Powell benadrukte dat de strijd tegen de stijgende prijzen dus nog zeker niet gewonnen is.

Powell sprak over de vooruitgang die de Amerikaanse centrale bank heeft geboekt in haar jarenlange campagne om de hoge inflatie te beteugelen door haar referentierente te verhogen van bijna nul naar 4,5% tot 4,75%.

De afgelopen maanden heeft de inflatie inderdaad een daling laten zien. In januari bedroeg de inflatie 6,4% terwijl deze in juni nog een recordhoogte van 9,1% bereikte. De strijd is echter nog niet gewonnen. Powell en andere functionarissen van de Federal Reserve hebben gewaarschuwd dat de strijd met horten en stoten zal verlopen en dat er nog een lange weg te gaan is.

Beleidsmakers van de Federal Reserve hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat de rente waarschijnlijk langer hoger zal moeten blijven om de inflatie terug te brengen tot het streefcijfer van 2% van de centrale bank.

Bron: CNN
Foto: iStock