china debt

Ken Rogoff, ex-hoofdeconoom bij het Internationale Monetaire Fonds, heeft onlangs laten weten dat de vertraging bij de Chinese economie een van de grootste problemen is waar de wereld op dit moment mee te maken heeft. Daarnaast is hij van mening dat het werkelijke plaatje er nog beroerder uitziet dan de cijfers ons doen geloven.

De Chinese overheid beschikt niet bepaald over een betrouwbaar aanzien als het gaat om de Chinese macrocijfers. Al meerdere malen is er verkondigd dat de Chinese overheid deze cijfers zou manipuleren om op die manier het beeld zo rooskleurig mogelijk te schetsen. Rogoff is van mening dat de wereld niet moet vergeten dat ze voor een groot deel afhankelijk zijn geworden van China.

“China is verslaafd geraakt aan het creëren van schulden”

schulden-china

Rogoff laat weten dat de huidige economische situatie in China behoorlijk zorgwekkend te noemen is. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de schuldenratio in China sinds de financiële crisis flink is opgelopen. Volgens Rogoff is dat het grootste probleem waar China op dit moment mee te maken heeft.

De Chinese economie is de afgelopen jaren ‘verslaafd’ geraakt aan het creëren van schulden. Voornamelijk de Bank of China heeft alle middelen ingezet om een harde landing van de economie te voorkomen. De vraag is of al deze hulp genoeg is geweest.