(ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag lager geëindigd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter verloor uiteindelijk 0,7 procent op een slot van 520,57 punten. De AMX verloor 0,9 procent en de AScX daalde 0,1 procent.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG maakte de beurs een pas op de plaats, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag verschijnen. “De aandelenmarkt lijkt even tot rust te komen, waarbij beleggers de kans krijgen hun posities te heroverwegen”, aldus de marktanalist. Rond het Europese slot zakten de indexen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan wat harder weg.

Met de recent oplopende Amerikaanse obligatierentes, zijn de inflatiecijfers van woensdag een belangrijke graadmeter voor de markt volgens Citigroup. “Mocht de inflatie sterker blijken dan verwacht, dan zet dit hernieuwde opwaartse druk op de obligatierentes en dit kan een nieuwe correctie veroorzaken”, waarschuwden de analisten.

Geraadpleegde economen verwachten dat de Amerikaanse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent zijn gestegen. Dat zou een lichte verzwakking betekenen van het inflatieniveau van 2,1 procent in december. De kerninflatie zou zijn gezakt van 1,8 naar 1,7 procent tussen december en januari, wordt verder voorspeld.

Volgens hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis kan de uitkomst van het inflatiecijfer aandelen “maken of kraken”.

Woensdag kan de markt verder aan de slag met inflatiecijfers uit Duitsland, groeicijfers uit Japan en de eurozone en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Op economisch vlak was er dinsdag vooral aandacht voor Britse inflatiecijfers. In januari stegen de consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis met 3,0 procent, net als in december. Dit is ruim boven de 2,0 procent die de Bank of England ambieert. Er was een lichte verzwakking tot 2,9 procent verwacht. De producentenprijzen stegen in dezelfde periode met 4,7 procent op jaarbasis. In december steeg de PPI-index met 5,4 procent. In een reactie liet econoom James Smith van ING weten dat hij verwacht dat de kerninflatie terug zal zakken richting de door de Britse centrale bank gewenste 2 procent, “hoewel dit de Bank of England vermoedelijk niet zal weerhouden van een renteverhoging in mei”.

Het Britse pond noteerde na de inflatiecijfers ten opzichte van de euro licht hoger op 0,8896. De euro verhandelde dinsdag rond het slot ten opzichte van de dollar op 1,2361. Dinsdagochtend vroeg stond de euro/dollar nog op 1,2322 en maandag bij het slot van Wall Street op 1,2291.

De olieprijs werd een procent goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde in zijn maandrapport dat de oplopende schalieproductie in Amerika druk gaat zetten op de oliemarkt. Door de stijgende productie van landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC zal het aanbod de vraag overtreffen en zo de balans die het kartel afgelopen jaar heeft bereikt door de productie te beperken onder druk zetten.

Stijgers en dalers

In de AEX domineerde het rood. Sterkste daler was Altice, dat 3,6 procent aan beurswaarde zag verdampen. Maandagavond werd bekend dat de Franse kabelaar de verkoop van een aantal Zwiterse activiteiten heeft afgerond. De desinvestering is onderdeel van een strategisch plan om de forse schuldenberg terug te dringen. Ook Relx en Vopak stonden onder druk en leverden respectievelijk 2,6 en 1,5 procent in. Beide bedrijven komen later in de week met cijfers. Galapagos, maandag nog de sterkste stijger, leverde vandaag 1,9 procent in.

Randstad werd beloond voor sterke kwartaalcijfers en won 2,0 procent. Daarmee was het uitzendconcern koploper in de Amsterdamse hoofdindex. Analisten van ABN AMRO bestempelden de cijfers als solide. Analist Bart Cuypers van KBC Securities zei dat alles samenkwam in het recorddividend dat de uitzender zal uitkeren. ArcelorMittal was met een stijging van het aandeel met 2,2 procent koploper in de AEX.

In de AMX wisten Air France-KLM en Arcadis 0,6 en 0,7 procent te stijgen, voorafgaand aan de resultaten die later deze week worden bekendgemaakt.

Wessanen was de gebeten hond en daalde liefst 7,6 procent. In het vierde kwartaal kwam de omzet lager uit dan de consensus, vanwege een lager dan verwachte merkgroei en een verdere afname van de omzet van het private label en de distributie-activiteiten. Analist John David Roeg van NIBC noemde de resultaten teleurstellend door de merkgroei die tegenviel. Wel biedt de koersval van dinsdag een instapmoment volgens de analist.

Met wat meer rust op de aandelenmarkten, zakte ook het recent flink gestegen aandeel van Flow Traders wat terug. De flitshandelaar daalde 0,9 procent.

Wereldhave verloor 2,6 procent nadat JPMorgan het aandeel van de kooplijst haalde. In de nieuwe ramingen van de Amerikaanse bank, die meer in lijn liggen met de eigen verwachtingen van het vastgoedbedrijf maar onder de consensus, wordt door de analisten nu rekening gehouden met een afnemende winst per aandeel en dividend.

ABN AMRO verhoogde het advies op Intertrust van Houden naar Kopen en het koersdoel met 5,00 euro naar 20,00 euro. Volgens de analisten is de onzekerheid op korte termijn over IT, het vertrek van personeel en de doelen voor 2018 verdwenen en ziet het langere termijnplaatje er “aantrekkelijk” uit. Het aandeel Intertrust eindigde vlak.

ING verhoogde het koersdoel op Philips Lighting met een euro naar 33,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Volgens analist Marc Zwartsenburg ondersteunen de sterke prestaties van de divisies Professional en Home de beleggingscasus en de reële waardering. Aan de andere kant verslechterden de marktomstandigheden voor LED wel, maar de sterke prestaties bij Professional en Home wegen zwaarder. Het aandeel sloot dinsdag 0,1 procent lager.

Onder de kleinere fondsen viel Avantium op met een winst van 3,3 procent, gevolgd door BinckBank, dat 1,9 procent steeg. Verliezen van zo’n twee procent waren er voor Probiodrug, Stern en Amsterdam Commodities.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street in het rood. De S&P 500 index daalde 0,4 procent, de Dow Jones index verloor 0,5 procent en de Nasdaq leverde 0,2 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.