(ABM FN-Dow Jones) Wall Street maakt zich op voor een lagere opening, nu het handelsconflict weer op de voorgrond treedt.

Vannacht dreigden de Verenigde Staten met nieuwe importheffingen van 10 procent op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Handelsgezant Robert Lighthizer maakte duidelijk dat de nieuwe heffingen een reactie zijn op het handelen van China, dat afgelopen vrijdag importheffingen van 25 procent zette op Amerikaanse goederen, nadat de VS hetzelfde had gedaan op Chinese waar.

“China heeft sindsdien wraak genomen tegen de VS door tarieven te zetten op 34 miljard dollar aan Amerikaanse export naar China, en dreigementen voor nog eens 16 miljard dollar. Het deed dit zonder enige internationale juridische basis of rechtvaardiging”, aldus Lighthizer.

“Een gepaste reactie” noemde de handelsgezant de vannacht aangekondigde heffingen.

Het zal pas vermoedelijk in september duidelijk worden welke tegenmaatregelen China gaat nemen, zo verwacht econoom Iris Pang van ING, aangezien de VS tegen het einde van augustus definitieve besluiten nemen over de nieuwe heffingen.

Pang ziet verschillende opties voor China, waaronder beperkingen voor Amerikaanse bedrijven in China en een limiet voor het aantal Amerikaanse toeristen dat China bezoekt. Ook een verkoop van Amerikaans staatspapier behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor zou de rente in de VS omhoog kunnen worden gestuwd.

De ogen waren al gericht op de Amerikaanse president Donald Trump, die vandaag zijn opwachting maakte in Brussel voor een tweedaagse NAVO-top. De president vindt dat de Verenigde Staten onevenredig veel geld bijdragen aan de militaire alliantie. Bovendien oordeelde hij dat Duitsland zo’n beetje aan de ketting ligt van Rusland. Aanstaande maandag ontmoet hij in Helsinki de Russische president Vladimir Poetin.

Op Twitter waarschuwde Trump de EU ook nog eens. Regels zouden het volgens de president onmogelijk maken voor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven om zaken te doen in Europa.

Macro-economisch is de blik vanmiddag gericht op de Verenigde Staten met de groothandelsvoorraden over mei en de wekelijkse olievoorraden. Voorbeurs werd al bekend dat de producentenprijzen in juni met 0,3 procent stegen. Dat was minder dan de 0,5 procent in mei, maar meer dan de 0,2 procent die door economen was verwacht.

De groothandelsvoorraden komen in de taxaties van economen 0,5 procent hoger uit dan een maand eerder.

De olievoorraden lopen voor de week die eindigt op 7 juli naar verwachting met 3,6 miljoen vaten terug. Eerder vandaag bleek uit een rapport van oliekartel OPEC dat er voor 2019 wordt gerekend op een dagelijkse vraag van iets meer dan 100 miljoen vaten. Het kartel denkt daarvoor voldoende aanbod te hebben, ook als de economie op stoom blijft en de vraag stijgt, waardoor de stabiliteit van de markt niet in gevaar komt.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 73,30 dollar, terwijl een september-future Brent 2,0 procent lager bewoog op 77,29 dollar.

Bedrijfsnieuws was er nog nauwelijks. De markt wacht na de cijfers van PesiCo op dinsdag op een serie banken die vrijdag de boeken zullen openen. Ook maandag aanstaande volgt er een aantal financials met kwartaalcijfers.

Voor vandaag lijkt het er op dat alle 30 aandelen in de Dow lager van start gaan.

Alphabet riskeert een nieuwe miljardenboete van Brussel, wegens het misbruiken van de dominante marktpositie die besturingssysteem Android heeft op mobiele telefoons. Dit berichtte The Wall Street Journal dinsdagavond. In juni 2017 kreeg het moederbedrijf van Google een boete opgelegd van 2,8 miljard dollar of omgerekend 2,4 miljard euro vanwege het manipuleren van zoekresultaten. De nieuwe boete zou hoger uitkomen, meldden de bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant. Vorige maand berichtte The Financial Times al dat de boete mogelijk oploopt tot 11 miljard dollar. Alphabet lijkt 0,7 procent lager te openen.

21st Century Fox heeft een bod van 14,50 Britse pond neergelegd voor Sky plc. Daarmee wordt Comcast, dat al eerder een bod op Sky deed, ruimschoots gepasseerd. De koers van het aandeel Sky was de afgelopen dagen al vooruit gesprint met een voorlopige notering op ruim 15 Britse pond. Woensdag noteerde de koers van het aandeel Sky 0,9 procent hoger. Fox opent vermoedelijk een procent lager.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent in de plus op 2.793,84 punten en de Dow Jones index won 0,6 procent op een slotstand van 24.919,66 punten. De Nasdaq hield het bij 7.759,20 punten en daardoor een vrijwel vlak slot.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties