De aandelenmarkt

We hadden al een tijdje niets interessants meer gehoord van Nouriël Roubini, maar deze keer komt hij nog eens scherp uit de hoek. Hij ziet maar liefst 6 redenen die ervoor kunnen zorgen dat de aandelenmarkt kan crashen. Het beleid dat Trump voert, is niet bepaald vriendelijk voor de aandelenmarkt, aldus Roubini.

De rally op de aandelenmarkt verliest kracht. Is dit een tijdelijke adempauze of is het vet van de soep?

-1. De anticipatie van fiscale stimulus heeft de aandelenmarkt vleugels gegeven, maar de stijgende rentevoet maakt kapitaal duurder en zet druk op bepaalde belangrijke sectoren zoals vastgoed. De sterke stijging van de dollar kost waarschijnlijk meer jobs dan Trump er kan redden met zijn grote mond. Momenteel valt de dollar wat terug, maar losse fiscale stimulus in combinatie met een strakker monetair beleid duwt rentevoeten en de dollar op termijn hoger.

-2. Inflatie! Met een zeer lage werkloosheidsgraad en forse stimulus van de economie staat er gegarandeerd inflatie te wachten. Hierdoor zal de Federal Reserve nog meer en sneller de rente moeten optrekken waardoor de waarde van de Amerikaanse dollar nog verder stijgt.

-3. Hogere rente en meer inflatie zal de middenklasse geen deugd doen. Trump zal daardoor nog meer protectionistische maatregelen willen nemen om deze arbeiders ‘tevreden’ te houden. Dit zet de economische groei en de winst van de bedrijven nog meer onder druk. En de kans op een echte handelsoorlog stijgt.

-4. Trump heeft al laten zien dat hij niet bepaald diplomatisch te werk gaat en dat hij heel ver durft gaan om zijn ideeën te realiseren. Dit neigt meer naar communisme dan naar een democratie.

-5. Trump heeft een vreemde keuze in zijn buitenlands beleid. Hij is bijvoorbeeld liever bevriend met de Russen dan met een belangrijke handelspartner zoals China of Europa. Zijn buitenlands beleid boezemt veel multinationals angst in.

-6. Indien alles fout dreigt te gaan, zal Donald J. Trump meer dan waarschijnlijk extra maatregelen treffen die het allemaal nog erger gaan maken. De onzekerheid zal verder toenemen en als er een ding is waar de financiële markten niet van houden, dan is het onzekerheid.

Bron: MarketWatch

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!