Rusland geld

Rusland kampt al 2 jaar met een recessie. En dat begint stilaan grote gevolgen te hebben. Het ‘Rainy Day Fund’ is gekrompen tot $32,2 miljard volgens de Russische Minister van Financiën. In september 2014 zat er nog $91,7 miljard in het fonds. En er hangen nog meer donderwolken boven het financiële departement.

Analisten verwachten dat het fonds eind dit jaar nog maar $15 miljard zal bezitten en dat tegen midden 2017 het fonds volledig zal opdrogen. Het ‘Rainy Day Fund’ werd opgericht om het gat in de begroting helpen op te vullen. Maar het gat is de laatste tijd zo groot, dat het fonds snel opdroogt.

De Russische begroting gaat uit van een olieprijs van $50 per vat. In de eerste 8 maanden van dit jaar lag de gemiddelde olieprijs op $43 per vat. Olie-inkomsten dekken nu 37% van alle overheidsuitgaven tegenover 50% in 2014.

Rusland heeft 2 grote problemen

De Russische overheid heeft al aangegeven dat er na het ‘Rainy Day Fund’ ook nog geld gehaald kan worden uit het ‘Welfare Fund’. Hier zou nog eens zo’n $70 miljard inzitten. Maar dit fonds is eerder ontwikkelt om toekomstige pensioenen en grote investeringen te financieren. Er zitten dan ook minder liquide activa in die technisch moeilijk te verkopen zijn.

Naast de 2 fondsen beschikt het land van Poetin ook nog over internationale valutareserves ter waarde van $395 miljard. Ook dit ligt lager dan $524 miljard eind 2013. De centrale bank gebruikte meer dan $140 miljard in een poging de val van de roebel af te remmen. Toen bleek dat die strategie niet werkte, stopte de centrale bank ermee. Rusland wordt geconfronteerd met 2 zware tegenwinden: de daling van de olieprijs en de westerse sancties na de inval in Oekraïne.

Nu Rusland stilaan zonder geld dreigt te vallen, is het nog maar de vraag hoe lang Vladimir Poetin zijn antiwesterse strategie kan handhaven.

Bron: CNN Money

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER