crisis

De S&P 500 index heeft sinds het jaar 2009 flink geprofiteerd van de herstelbeweging op de markten. De afgelopen maanden kwam deze beweging nog in een versnelling terecht toen Donald Trump wist te zorgen voor een flinke beursrally. Inmiddels is de S&P 500 index sinds het jaar 2009 al met meer dan 200% in waarde gestegen.

Tijdens de afgelopen 20 jaar hebben we te maken gehad met twee flinke prijsdalingen. De eerste vond plaats in het jaar 2000 en de meest recente in het jaar 2007. In deze blog willen we met name de laatste gebeurtenis – het uitbreken van de financiële crisis – uitlichten.

Financiële crisis heeft grote gevolgen gehad op de bankensector

Iedereen kan zich nog wel de financiële crisis herinneren. Deze crisis was de heftigste mondiale crisis uit de complete geschiedenis. Tijdens deze crisis werden op de beursvloer in het bijzonder de bankaandelen hard afgestraft.

samenstellen spx-fin-crisis

Op de bovenstaande afbeelding, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de bankaandelen voor het uitbreken van de crisis nog voor meer dan 20% vertegenwoordigd waren binnen de S&P 500 index. In het jaar 2009 bedroeg dit aandeel nog slechts een kleine 9 procent.

samenstellen spx-2016

Vandaag de dag ziet het plaatje er weer wat rooskleuriger uit. Op de tweede afbeelding is namelijk te zien dat de bankaandelen weer wat terrein terug hebben gewonnen. Op dit moment heeft de financiële sector een belang van bijna 15% binnen de S&P 500 index.