zeepbel

De S&P 500 index heeft sinds het jaar 2009 flink geprofiteerd van de herstelbeweging op de markten. De afgelopen maanden kwam deze beweging nog in een versnelling terecht toen Donald Trump wist te zorgen voor een flinke beursrally. Inmiddels is de S&P 500 index sinds het jaar 2009 al met meer dan 200% in waarde gestegen.

Tijdens de afgelopen 20 jaar hebben we te maken gehad met twee flinke prijsdalingen. De eerste vond plaats in het jaar 2000 en de meest recente in het jaar 2007. In deze blog willen we met name de eerste gebeurtenis – het knappen van de internetzeepbel – uitlichten.

Internetzeepbel wist te zorgen voor veel faillissementen

samenstellen spx-dotcom

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat vóór het knappen van de internetzeepbel de S&P 500 index voor bijna 35% bestond uit technologie-aandelen. Tijdens het dieptepunt, rond het jaar 2002, bedroeg dit aandeel nog amper 13%. Deze crisis heeft weten te zorgen voor flink wat faillissementen binnen de technologiesector.

samenstellen spx-2016

Uiteraard is het ook interessant om te kijken hoe de technologiesector sinds dat moment weer is opgekrabbeld. Op de laatste afbeelding is namelijk te zien dat de S&P 500 index op dit moment voor ruim 20% bestaat uit technologie-aandelen. Maar, de internetzeepbel is nog steeds goed voelbaar, want de samenstelling van 35% zien we niet meer zo snel terug.