Saoedi-Arabië wil de nationale oliemaatschappij Aramco in 2017 of 2018 op de beurzen van Londen, Hong Kong en New York introduceren. Dit staat vandaag in de Britse krant The Daily Telegraph te lezen.
Beursgang
Enkele maanden geleden kwam naar buiten dat Saoedi-Arabië een beursgang van zijn nationale oliemaatschappij Aramco, afkorting van Arabian American Oil Company, beoogde. Een aardverschuiving want deze beursintroductie (voorzien voor 2017 of 2018) zal vijf keer groter zijn dan de allergrootste IPO tot nu toe, hoewel slechts 5% van de aandelen aan het publiek zal worden verkocht. Dit pakket alleen al zou tussen de $100 à 150 miljard waard zijn waardoor de totale waarde van Aramco op zo’n $2500 miljard wordt geschat. Zoals u kunt zien hieronder is de maatschappij de grootste olieproducent ter wereld. Ze heeft ook 260 miljard vaten aan oliereserves. Aramco zal op de nationale aandelenmarkt noteren maar de Saoedische beurs is te klein om zo’n kolos alleen te verteren. Vandaar dat de groep ook op de beurzen van Londen, Hong Kong en New York zal worden genoteerd.
Alliantie
De IPO is in handen van JP Morgan en Klein & Co., met dealmaker Michael Klein aan het hoofd. Het is nog niet zeker of de beursgang zal gesmaakt worden want beleggers zijn niet meer zo happig op oliemaatschappijen gerund door de staat (die de overheid ‘sponsoren’) na de problemen bij het Braziliaanse Petrobras en het Russische Rosneft. De Saoedische autoriteiten hopen tevens strategische banden te smeden met de groepen ExxonMobil, het Chinese Sinopec en BP. In ruil voor een belang in Aramco hopen de Saoedi’s toegang te krijgen tot nieuwe technologieën. Het zou het drietal terug in het land willen krijgen om onder andere gasvelden te exploreren, oudere olievelden productiever te krijgen en schaliegas en -olie te ontwikkelen.
Nieuwe strategie
Dit nieuws komt op een moment dat het land onder impuls van prins Mohammad bin Salman en zijn 2030 Vision-project, zijn oliestrategie volop aan het omgooien is. Het ontslag van olieminister Ali al-Naimi moet ook in de licht hiervan worden gezien. De prins wil het land minder afhankelijk maken van olie en diversifiëren via een grootscheeps investeringsprogramma. De opbrengsten van de verkoop moeten onder meer hiervoor dienen. Het land moet hervormen want als het dezelfde weg blijft bewandelen dan gaat het regelrecht naar de afgrond. Dat schreef McKinsey onlangs in een rapport ‘Beyond Oil’. De valutareserves geven ook aan dat er iets moet veranderen. Blijft de olieprijs langdurig laag dan zijn de reserves binnen enkele jaren opgebruikt. >> Ontdek waar de kansen voor de toekomst liggen <<