(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een klein verlies gesloten, waarbij indexzwaargewicht Royal Dutch Shell voor druk zorgde als gevolg van een ex-dividend notering. 

De AEX daalde 0,3 procent naar 572,22 punten, waarmee het Damrak tot de slechtst presterende beurzen in Europa behoorde.

Beleggers hadden het relatief rustig. Voorbeurs meldde China een versnelling van de inflatie maar de producentenprijzen stegen juist iets minder hard.

In Amerika bleken vanmiddag de wekelijkse steunaanvragen gedaald en de groothandelsvoorraden gestegen. Vrijdagmiddag volgt de Amerikaanse inflatie. Vanmiddag werd al bekend dat de producentenprijzen een pas op de plaats maakten.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1572. Dit was 1,1612 woensdagavond bij het slot op Wall Street.

Olie werd iets duurder. ABN AMRO stelde de ramingen voor de olieprijs voor zowel 2019 als 2020 opwaarts bij vanwege voorziene krapte aan de aanbodkant. 

Stijgers en dalers

Shell sloot donderdag 1,5 procent lager, na een ex-dividend van 0,47 dollar per aandeel. Ook Vopak deed het slecht met een koersdaling van 1,4 procent.

Altice Europe ging aan de leiding met een koersstijging van 2,0 procent. Ahold Delhaize herstelde van het verlies van woensdag na het openen van de boeken en won 1,4 procent. AkzoNobel werd 1,3 procent duurder.

Ook ABN AMRO nestelde zich in de kopgroep met een winst van een procent. Woensdag werden de kwartaalcijfers van de bank goed ontvangen, wat een koersstijging tot gevolg had. Vandaag was er een ’upgrade’ van Credit Suisse ABN AMRO. Credit Suisse hanteert een koersdoel van 33,00 euro en UBS houdt het bij 25,00 euro, wat 0,90 euro minder was dan voorheen.

In de AMX ging de aandacht uit naar SBM Offshore. Het aandeel won 3,7 procent. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar de omzetoutlook voor heel 2018 werd wel verlaagd. Maar ook dit kwam volgens KBC Securities niet als een verrassing.

Belangrijk punt van focus tijdens de toelichting op de cijfers door de oliedienstverlener was het verloop van de rechtszaak die door Ministério Público Federal (MPF) tegen SBM Offshore is aangespannen. “De gesprekken zijn hervat en ik begrijp dat iedereen er graag bij zou willen zijn, maar we hopen de markt in de komende weken te kunnen updaten”, aldus de oliedienstverlener.

Sectorgenoot Fugro steeg 2,1 procent. AMG en Corbion leverden 0,7 en een procent in.

Onder de kleinere aandelen steeg Heijmans 4,7 procent en Pharming 4,3 procent. ICT Group was de sterkste daler met een verlies van een procent.

Ctac zag de halfjaarcijfers beloond met een koersstijging van 0,9 procent en Coca-Cola European Partners won zelfs 4,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa liet Wall Street kleine  plussen zien.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties