Globale schulden

We leven in een wereld waar nog maar zelden wordt omgekeken naar de enorme schuldenbalans die boven ons hoofd hangt. Iedereen weet wel dat een alsmaar stijgende schuld niet eeuwig door kan gaan, maar vooralsnog schuiven we dit probleem liever door naar de volgende generatie.

De schuldenproblematiek is eigenlijk tijdens de meest recente mondiale crisis in een versnelling terecht gekomen. In het jaar 2008 kregen we te maken met de grootste economische neergang in de totale geschiedenis en alle middelen moesten ingezet worden om het kaartenhuis intact te houden. En die middelen waren nodig ook, want dat kaartenhuis stond werkelijk op instorten.

We maken ons weinig zorgen om het schuldenprobleem

schuldenprobleem

Toch moeten de komende generaties voor deze schuldenbalans gaan opdraaien. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de totale schuldenbalans ten opzichte van de groei van het bbp in 10 jaar tijd is gestegen van 348 naar 390 procent. Het gaat hierbij om de Westerse economieën.

Als we een blik werpen op de problematiek bij de groeilanden, dan ziet het beeld er wellicht nog dramatischer uit. Procentueel gezien is hun schuldenbalans ten opzichte van de groei van de economie lager dan bij de Westerse economieën, maar de toename van de afgelopen 10 jaar is zorgwekkend te noemen. Zo steeg dit percentage van 146 naar 215 procent.

Ondanks het feit dat iedereen weet dat schulden op lange termijn niet goed zijn, blijven we vrolijk doorgaan met het printen van geld. En dat komt met name door het feit dat ons huidige systeem min of meer verslaafd is geraakt aan al die stimulansen. Een zorgwekkende situatie!

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER