dividenden Waar is de tijd dat dividenden en technologieaandelen niet bij elkaar pasten. Tijdens de technologieboom van eind de jaren ’90 van de voorbije eeuw was dit het geval. Geen enkel technologiebedrijf betaalde toen een dividend: ze hadden het toen te druk met investeren en groeien. Vandaag is dat helemaal anders schrijft het weekblad Barron’s. De technologiesector is de tweede belangrijkste dividendbetaler na financials! Vandaag zijn het aantal ‘oude tech’ bedrijven met een dividendrendement van meer dan 2,5% niet meer bij te houden, zoals de tabel hieronder aangeeft (bedrijven met een schulden/kapitaal-ratio van boven de 50 werden uit de lijst geweerd). Cisco spant de kroon met 3,5% maar Intel en Computer Associates moeten met 3% niet echt onderdoen. Het kan verkeren want vele van deze namen lagen een kleine 20 jaar geleden mee aan de basis van de technologieboom. tech1

Dividenden: in stijgende lijn

Technologiewaarden zijn vandaag goed voor 15,6% van de dividenden van de S&P500-index, meer dan eender welke sector met uitzondering van financials. Wat een evolutie met 10 jaar geleden toen de technologiesector slechts goed was voor 5,5% van de dividenden van de 500 bedrijven uit deze index. Het gemiddelde dividendrendement van de sector bedraagt vandaag 1,7%, een flink stuk boven zijn gemiddelde van 1,2% van de afgelopen 10 jaar. Er zijn verschillende redenen voor deze trend. Heel wat technologiebedrijven zitten vandaag op bergen liquide middelen en aangezien cash niets meer oplevert, was de sprong naar een (hoger) dividend niet ver weg. Een mooi voorbeeld daarvan was Apple. Daarenboven bleef het aandeel van heel wat technologiegroepen de voorbije jaren achter op het beursgemiddelde. Om de return voor aandeelhouders wat op te drijven, besloten techbedrijven zoals Xerox bijvoorbeeld het dividend op te drijven.   Betekent dit dat deze technogroepen geen groei meer kunnen realiseren. “Niet juist,” geeft Brian Colello, directeur technology research bij Morningstar aan, “zelfs in oude tech zijn er nog heel wat bedrijven met enorme groeimogelijkheden zoals Analog Devices, Xilinx en Linear Technologies. Ik voeg er zelfs nog Microsoft aan toe want ook deze mastodont zit nog steeds op verschillende groeipaarden.”

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger