(ABM FN-Dow Jones) De koersborden op de Amsterdamse beurs kleurden donderdag groen. Hoofdgraadmeter AEX eindigde 0,5 procent hoger op 482,19 punten, terwijl de AMX ook 0,5 procent won, net als de AScX.

Volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx bepaalden Royal Dutch Shell en ING Groep, die met kwartaalcijfers kwamen, de richting van de AEX. De resultaten van de zwaargewichten werden positief ontvangen. 

De Amsterdamse hoofdindex deed het per saldo dan ook beter dan de aandelenmarkten in Europa, waar de Stoxx Europe 600 index 0,3 procent daalde en de Duitse DAX ook 0,3 procent verloor, vanwege de koersval van Deutsche Bank van 5,2 procent. De Duitse grootbank kwam donderdag met zwakke kwartaalcijfers waarin opnieuw verlies werd gemaakt. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets waren de resultaten van Deutsche Bank over de gehele linie slecht.

Naast het cijfergeweld van grote bedrijven, was er aandacht voor centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve handhaafde woensdagavond conform de verwachting zijn belangrijkste rente en de Bank of England deed donderdag hetzelfde met zijn monetaire beleid. Voor de Amerikaanse centrale bank gold dat er ook geen nieuwe inzicht kwam in wanneer de belangrijkste rente, momenteel op 0,50 tot 0,75 procent, verder wordt verhoogd, en dit was voor de markt toch een teleurstelling, concludeerden marktkenners.

De Britse centrale bank, die de rente handhaafde op het historisch lage niveau van 0,25 procent, leek juist wel aan te sturen op een mogelijk eerder dan verwachte renteverhoging, nadat het de groeiverwachtingen voor dit jaar fors opwaarts bijgestelde terwijl de verwachte inflatie-ontwikkeling weinig afweek van die van drie maanden geleden. Volgens econoom Lucy O’Carroll van vermogensbeheerder Aberdeen is het “een understatement om te zeggen dat dit een omslag is sinds de directe nasleep van het EU-referendum.”

Op macro-economisch vlak was er donderdag verder aandacht voor de producentenprijzen in de eurozone, die in december sterker stegen dan verwacht, terwijl de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika juist sterker dan voorzien afnamen. 

Olie werd donderdag aanvankelijk duurder maar in de middaghandel veranderde het beeld. De maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 53,83 dollar. De april-future op een vat Brent steeg nipt 0,1 procent op 56,88 dollar.

De euro noteerde rond het slot in Europa op 1,0801 dollar. Donderdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0783 en woensdagavond bij het slot van Wall Street op 1,0771.

Het Britse pond is na het rentebesluit van de Bank of England gedaald ten opzichte van de dollar en de euro en noteerde op respectievelijk 0,8618 en 1,2528.

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 fondsen in het groen. Koploper was ArcelorMittal, dat een koopaanbeveling kreeg bij Goldman Sachs, tegenover een eerder Neutraal advies, terwijl het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 6,00 naar 9,30 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank denken dat de staalprijzen zullen stijgen en de inkoopkosten zullen afnemen, waardoor de marges zullen stijgen. Ook zijn de marktvorsers positief over de blootstelling van de staalfabrikant aan Amerika. ArcelorMittal steeg 2,8 procent.

KPN wist wat te herstellen na het verlies van woensdag en sloot 2,0 procent hoger.

Royal Dutch Shell steeg uiteindelijk met een bescheiden 0,3 procent. Eerder op de dag won het aandeel nog ruim een procent, hoewel de energiereus in het vierde kwartaal van 2016 een aangepast resultaat boekte dat niet aan de verwachtingen voldeed. Die aangepaste CCS-winst steeg weliswaar van 1,6 miljard naar 1,8 miljard dollar maar vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 2,8 miljard dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen gaf evenwel aan niet erg teleurgesteld te zijn. De analist wees op een uitgestelde belastingvordering van 0,5 miljard dollar. “Als je die bij het resultaat optelt valt het allemaal wel mee”, aldus Versteeg. Analisten van het Zwitserse UBS wezen erop dat de winstmisser eigenlijk wordt gecompenseerd door de verbetering van de kasstroom.

ING Groep zag de winst in het vierde kwartaal van 2016 veel minder sterk dan verwacht dalen, dankzij groeiende rente-inkomsten, sterke resultaten op geldmarkten en meer activiteit van zakelijke klanten in de volatielere financiële markten. Analist Cor Kluis van ABN AMRO noemde de resultaten beter dan verwacht. Matthias de Wit van KBC Securities was iets teleurgesteld over het slotdividend van 0,42 per aandeel omdat werd gerekend op 0,43 euro, maar verhoogde evenwel zijn koersdoel met 1,00 euro tot 13,50 euro bij een handhaving van het Houden advies. Onder meer de volumegroei van het leningenboek was sterk, volgens De Wit. S&P Equity verhoogde het koersdoel op ING donderdag van 14,00 naar 16,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Unibail-Rodamco overtrof in 2016 zijn eigen winstverwachting en boekte het afgelopen boekjaar een stijging van de netto-huurinkomsten van 5,2 procent tot 1,5 miljard euro. Voor het huidige boekjaar verwacht het concern een terugkerende winst per aandeel variërend van 11,80 tot 12,00 euro, hoger dan de terugkerende winst per aandeel in 2016 van 11,24 euro. Volgens analist Jaap Kuin van ING waren de jaarcijfers weinig verheffend, en werd de hogere outlook enigszins gedrukt door teruglopende bezoekersaantallen bij winkelcentra. Het aandeel sloot 0,2 procent in de min.

Galapagos leverde ook 0,2 procent in. De woensdagavond aangekondigde start van een nieuwe studie met een potentiële behandeling tegen taaislijmziekte komt iets later dan verwacht, meende KBC Securities, maar brengt het streven om in het tweede en derde kwartaal van dit jaar te starten met een studie naar een drievoudige behandeling tegen de ziekte niet in gevaar, zei analist Michaël Vlemmix. Galapagos krijgt vanwege de start van de studie met component GLPG2222 een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie. 

De spreekwoordelijke rode lantaarn was voor SBM Offshore, dat 2,0 procent verloor. 

NN Group leverde 1,2 procent in. De verzekeraar lanceerde zijn bod van 5,40 per aandeel op het uitstaand aandelenkapitaal van Delta Lloyd officieel. De aanmeldingstermijn start op 3 februari 2017 en loopt af op 7 april 2017. Gestanddoening van het bod in onder voorbehoud van de voorwaarde dat ten minste 95 procent van alle geplaatste aandelen is aangemeld. De twee levensverzekeraars verwachten dat het bod in het tweede kwartaal van 2017 wordt afgerond. Delta Lloyd sloot in de AMX vlak.

ING plaatste Ahold Delhaize, BAM Groep, Basic-Fit, Fugro, NSI, PostNL en het in Brussel genoteerde Telenet Group op de favorietenlijst.

Bij de Midkapfondsen ging Aperam aan kop met 4,6 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel van 46,00 naar 51,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten discussie over de gezonde balans van het bedrijf waarmee het dividend kan worden verhoogd of waarmee Aperam een rol kan spelen in de verdere consolidatie in de sector. Grootste daler binnen de AMX was ASR Nederland, dat 1,4 procent verloor.

Bij de AScX-fondsen liep Basic-Fit met 1,4 procent op na een analistenrapport van ING, dat het aandeel op zijn favorietenlijst plaatste. Dit gold ook voor de aandelen van Ahold Delhaize, BAM Groep, Fugro, PostNL en NSI.

Wessanen kreeg van KBC Securities een hoger koersdoel van 15,00 euro, tegen eerder 13,50 euro, met een ongewijzigd koopadvies. Analist Alan Vandenberghe meent dat de producent van gezonde voedingsmiddelen, gezien dit marktsegment met hogere rendementen en een meer dynamisch groeiprofiel dan sectorgenoten, een premie op het aandeel verdient. Het aandeel won 3,2 procent.

Tussenstand Wall Street 

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de indexen op Wall Street dicht bij huiss, met een winst van 0,1 procent voor de S&P 500 en een vlakke Dow Jones index. De Nasdaq steeg 0,1 procent. De markten in Amerika blijven nerveus door al het nieuws dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump genereert met zijn uitspraken en acties.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.