(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, met name dankzij de koerswinst van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De AEX klom 0,5 procent naar 560,58 punten. 

“Het is moeilijk te zeggen waar dit optimisme vandaan komt”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News. “De zorgen rond de handelsoorlog zijn nog niet verdwenen, terwijl er ook negatief nieuws is rond de Brexit. Maar blijkbaar kijken beleggers nu even een andere kant op. Mogelijk is er wat optimisme rond de aanstaande kwartaalcijfers. In de VS worden deze week de eerste cijfers over het tweede kwartaal bekendgemaakt.”

Het Duitse economische sentiment bleek er deze maand nog slechter bij te liggen dan vorige maand. De zogenoemde ZEW index daalde van 16,1 negatief naar 24,7 negatief.

De index wijst er volgens econoom Carsten Brzeski van ING op dat beleggers nog steeds bezorgd zijn over de gevolgen van de mondiale handelsoorlog op de economische groei. Toch schat Brzeski de situatie niet heel dramatisch in. “Niets wijst erop dat de economie zich op de rand van de afgrond bevindt”, aldus de econoom. Hij stelde ook dat een flinke daling van de ZEW index in het verleden juist werd gevolgd door een sterke groei van de Duitse economie.

Verder was er aandacht voor productiecijfers. De Nederlandse industrie produceerde meer, maar dat gold niet voor de Franse en de Britse. Wel groeide de Britse economie in mei iets harder dan in april.

De euro/dollar werd dinsdag verhandeld op 1,1727. Maandagavond bij het slot van Wall Street was dit 1,1746. 
 
Amerikaanse olie werd iets duurder en een vat Brent steeg zelfs bijna een procent in waarde.

Stijgers en dalers

NN Group was in de AEX de grootste stijger met een winst van 2,2 procent. De verzekeraar werd door JP Morgan op de favorietenlijst gezet, omdat na de recente koersdaling volgens de analisten een goed instapmoment in ontstaan, in aanloop naar kwartaalcijfers waarin NN Group naar verwachting weer een sterkere solvabiliteit laat zien. JP Morgan heeft een Overwogen advies met een koersdoel van 43,70 euro. 

De oliegerelateerde fondsen presteerden dinsdag uitstekend. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,5 procent, terwijl oliedienstverlener SBM Offshore in de Midkap er 2,8 procent op vooruit ging en bodemonderzoeker Fugro 2,9 procent won. “Mogelijk is er bij Shell sprake van een inhaaleffect”, zei Van Zeijl. “In vergelijking met de olieprijs is het aandeel wat achtergebleven.”

Randstad was één van de sterkste dalers in de AEX, met een verlies van 1,2 procent. Cijfers van brancheorganisatie ABU vielen tegen.

Het volatiele Altice moest 2,5 procent prijsgeven.

In de AMX leverde Takeaway.com zijn eerdere winst in en sloot 1,2 procent lager. Bank of America Merrill Lynch verhoogde het koersdoel voor de thuisbezorger van 51,00 naar 70,00 euro, waardoor het aandeel op de kooplijst van de Amerikaanse bank kwam. Het bedrijf is volgens de analisten erg concurrerend, “met name in Duitsland”, terwijl er ook goede kansen in Polen liggen. 

Arcadis ging 5,6 procent onderuit. De geplande verkoop van het architecten-onderdeel CallisonRTKL gaat niet door. Er kon geen overeenstemming worden bereikt over de verkoopprijs. Een verkoop had de schuld kunnen halveren, betoogde KBC Securities. Nu een desinvestering van tafel is, kan de vrees dat het concern de convenanten breekt weer terugkeren, denken analisten van ABN AMRO.

In de AScX was Kiadis Pharma koploper met een winst van 4,9 procent. Beter Bed won 3,9 procent. Pharming Group verloor daarentegen 4,8 procent. 

Op de lokale markt klom Adyen met 1,6 procent. Eerder op de dag stond het fonds nog 8 procent hoger. Er waren overnamegeruchten rond het bedrijf en Ingenico, wist handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO te melden. 

Euronext sloot onveranderd. Het beursbedrijf heeft zijn capaciteit vertienvoudigd met de ingebruikname van zijn nieuwe handelsplatform Optiq, dat ook aanzienlijk minder hardware vereist. Het zelf ontwikkelde platform is sinds 25 juni actief met de handel in contante effecten zoals aandelen, gestructureerde producten en ETF’s.

Lavide verloor een vijfde aan beurswaarde. Dat gebeurde echter bij een omzet van slechts enkele honderden aandelen. 

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen, al was de stemming wel minder uitbundig dan maandag. De winsten voor de Dow, S&P 500 en Nasdaq liepen op tot 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.