(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een flinke plus gesloten, nadat vooral de olieprijs enorm opliep.

De AEX eindigde 1,5 procent in het groen op 478,28 punten.

“Vergeet die 6,6 miljoen nieuwe steunaanvragen, olie spuit omhoog na de woorden van Trump dat Saoedi-Arabië en Rusland de productie zullen verlagen”, zei Jeroen Blokland, hoofd Multi Asset bij Robeco op Twitter.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak met de Saoedische kroonprins en meldde daarna op Twitter te verwachten dat de olieproductie flink zal worden verlaagd. Eerder op de dag gaf Rusland al aan de productie niet te willen verhogen.

Als gevolg steeg de olieprijs met circa 20 procent.

Maar het Kremlin ontkende kort na de tweet van Trump dat er een gesprek tussen de Saoedische kroonprins en de Russische president Vladimir Poetin is geweest.  

De details schijnen nog te moeten worden uitgewerkt, zei marktanalist Edward Moya van Oanda. “De tweet van president Trump zou wel eens prematuur geweest kunnen zijn.”

Toch liet The Wall Street Journal vervolgens weten dat Saoedi-Arabië bereid is de productie te verlagen naar minder dan 9 miljoen vaten per dag, mits andere landen ook snijden in hun productie. 

Vrijdag staat het Amerikaanse banenrapport op de agenda en vanmiddag keek de wereld daarom uit naar de wekelijkse steunaanvragen in de VS. 

Nadat die aanvragen vorige week al stegen naar 3,3 miljoen stuks, werd donderdag een getal van ruim 6,6 miljoen naar buiten gebracht. 

De euro/dollar handelde op 1,0860. Dat was voorbeurs nog 1,0935.

Stijgers en dalers

Door de enorme prijsstijging van olie profiteert Royal Dutch Shell stevig. Het aandeel won maar liefst 9,0 procent.

Verder liet ABN AMRO een herstel zien van 6,8 procent en steeg Aegon 4,0 procent. 

Het aantal verliezers was beperkt. En alleen Heineken en ASML leverden meer dan een procent in. ASML werd 2,1 procent goedkoper en de bierbrouwer 1,1 procent.

In de AMX deelden de oliedienstverleners mee in de feestvreugde op de oliemarkt. SBM Offshore werd 8,7 procent duurder en Fugro 7,6 procent.

Opvallend was dat Intertrust 4,7 procent steeg en Aalberts 4,0 procent. Intertrust zal geen slotdividend uitkeren vanwege de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. Aalberts waarschuwde een beperkte impact te merken van de virusuitbraak, maar kondigde wel maatregelen aan.

Aperam won 4,6 procent na een koersdoelverhoging door Bank of America.

Vopak, de afgelopen weken juist de winnaar van de depressie op de oliemarkt, leverde donderdag 6,2 procent in.

GrandVision werd 8,8 procent goedkoper. Morgan Stanley denkt dat vanwege de corona-uitbraak EssilorLuxottica mogelijk de overnameprijs voor GrandVision zal willen heronderhandelen.

In de AScX steeg Alfen 9,7 procent en AMG 5,6 procent. B&S won 8,6 procent. B&S schrapte het dividendvoorstel voor de aanstaande aandeelhoudersvergadering. Ook worden er maatregelen genomen om de kosten in de hand te houden,

Ajax was de grootste daler met een verlies van 5,4 procent.

Lokaal viel CM.com op met een winst van 11,7 procent. Oliedienstverlener Core Laboratories steeg 6,8 procent.

Curetis werd bijna een derde goedkoper. De fusie met OpGen is inmiddels afgerond.

Wall Street

Bij de Europese slotbel stonden de Amerikaanse beurzen tot bijna 1,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.