amerika

De groei van de Amerikaanse economie is de laatste jaren in een versnelling terecht gekomen. Met name als we de sterkte van de Amerikaanse economie vergelijken met de economieën van andere grootmachten. Ondanks het feit dat het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank veelvuldig is bekritiseerd, lijkt de Amerikaanse economie hier wel de vruchten van te plukken.

Een van de sterkste factoren binnen de Amerikaanse economie is op dit moment de arbeidssector. We hebben te maken met een recordreeks als het gaat om het aantal banen dat er de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan de economie, en ook de lonen zitten de laatste twee jaar flink in de lift.

Amerikaanse economie stijgt ver boven andere economieën uit

Dat het met de Amerikaanse economie op dit moment zo goed gaat, kunnen we onder andere terugzien bij het consumentenvertrouwen. Het vertrouwen onder de Amerikaanse burgers is de afgelopen maanden gestegen naar een niveau die we voor het laatst voor het uitbreken van de financiële crisis hebben gezien.

dollar index

Dat de Amerikaanse economie ten opzichte van andere economieën duidelijk uitblinkt, kunnen we het beste zien op de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek, afkomstig van DoubleLine, is te zien dat de Dollar Index de afgelopen drie jaar flink in waarde is gestegen. Op dit moment beweegt de Dollar Index ver boven het niveau van voor de huizenmarktcrisis. We mogen wel zeggen dat Trump dus het ideale moment heeft uitgekozen om president van Amerika te worden.