ICANN Ceremony

Nog niet zo lang geleden werd de wereld geconfronteerd met een black-out op het internet. Grote sites als Twitter, Amazon, Spotify en vele anderen werden platgelegd. De hackers toonde aan hoe kwetsbaar het internet kan zijn. Dat blijkt ook uit de eenvoudige reden dat slechts 7 sleutels en 14 mensen heel het internet controleren.

De hackers die een groot deel van het internet wisten plat te leggen slaagden erin de servers van Dyn te overbelasten. Dyn is een leverancier van een Domain Name System, DNS. Eenvoudig uitgelegd betekent dit dat ze websites vertalen naar numerieke IP adressen.

De hackers konden niet de controle over Dyn verwerven, maar ze konden Dyn wel enkele uren offline krijgen. Wie de Domain Name Systems controleert, controleert dus in feite het internet.

Hoe gaat het in zijn werk?

Sinds 2010 wordt er iedere 3 maanden een sleutelceremonie gehouden. Deze ceremonie wordt uitgevoerd door een organisatie genaamd Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. ICANN is verantwoordelijk voor het toekennen van de numerieke internetadressen aan websites en computers.

Wie ICANN controleert, controleer het internet. Om de controle niet te centraliseren kwam ICANN met de procedure om 7 sleutels toe te kennen aan 1 persoon. 7 andere personen werden als back-up toegewezen. 7 sleutels en 14 mensen contoleren dus het internet.

Tijdens de ceremonie moeten minstens 3 sleutels aanwezig zijn. De 3 sleutels zijn nodig om een kluis te openen. In de kluis zitten ‘smart key cards’. Met deze verschillende sleutels krijgt men toegang tot een toestel dat de internet mastersleutel genereert.

U kan alles volgen

Die mastersleutel is een computercode en dient als paswoord voor de ICANN database. De mastersleutel genereert op zijn beurt weer andere numerieke sleutels die gebruikt moeten worden door verschillende organisaties die het internet beveiligen.

De toegang tot de ceremonie is bijzonder streng gereglementeerd via beveiligde deuren en handscanners om een ruimte te bereiken waar geen externe communicatie mogelijk is. De codes worden geverifieerd door ICANN officials en genodigde controleurs.

ICANN speelt een wereldwijde rol. Het internet wordt dus niet meer gecontroleerd door de Verenigde Staten, zoals dat eerder het geval was. Iedereen kan de ICANN ceremonie volgen via livestream en het script van de ceremonie wordt op voorhand bekend gemaakt.

Bron: Business Insider