Je moet niet veel geld verdienen om rijk te sterven. Ronald Read was heel zijn leven een conciërge en hulpje in een benzinestation. Hij verdiende dus zeker geen fortuin met zijn job. Maar toen hij in 2014 stierf, liet hij wel een aandelenportefeuille achter ter waarde van $8 miljoen. Zijn geheim is zelfs behoorlijk simpel.

Read onderhield een zuinig leven en gaf enkel geld uit indien het echt nodig was. Zo was hij in staat om zijn geld te beleggen op de aandelenmarkt. Maar het is de eenvoudige maar efficiënte manier van beleggen die hij multimiljonair maakte. En jij kan dat ook.

Ronald Read was niet slecht in het selecteren van aandelen, maar zijn grootste succes behaalde hij door te beleggen op lange termijn. En met lange termijn bedoelen we niet 3 tot 5 jaar, dan gaat het over een periode van 10,20 of zelfs 30 jaar.

Dat is dezelfde strategie die Warren Buffett gebruikt. Buffett, ’s werelds rijkste belegger, belegt ook in bedrijven op lange termijn. Goede bedrijven zullen over een lange periode van 10,20 of zelfs 30 jaar steeds goede beleggingen zijn.

De laatste jaren presteren deze bedrijven zelfs beter dan de populaire FANG-aandelen …

Wie een paar jaar geleden investeerde in de FANG-aandelen, staat op een prachtige winst. Maar die winst is niets vergeleken met de Fantastic Four. Dit zijn ‘saaie’ old school aandelen: McDonald’s, Caterpillar, Boeing en 3M. Wie deze 4 aandelen 2 jaar geleden kocht, verslaat met gemak de FANG-aandelen (zie grafiek).

De reden is niet ver te zoeken: deze bedrijven kopen massaal eigen aandelen in én betalen beleggers een mooi (en stijgend) dividend. Dat wordt nog meer gesmaakt dan een paar hippe technologieaandelen.

Dit zijn de goedkoopste aandelen onder $5 die miljardairs tegenwoordig kopen

Beleggen is zo eenvoudig dat het moeilijk wordt

Nochtans maakte Read ook hier en daar wat fouten. Zo was hij bijvoorbeeld aandeelhouder van Lehman Brothers, de zakenbank die in 2008 failliet ging en het officiële begin van de financiële crisis inluidde.

Anderzijds had hij ook enkele toppers in zijn portefeuille. Door die toppers bij te houden voor een lange, lange periode, bouwde hij een portefeuille uit van $8 miljoen.

Zo kocht hij bijvoorbeeld 39 aandelen van Pacific Gas & Electric. 60 jaar geleden waren die aandelen $2.380 waard. Bij zijn dood waren deze aandelen $10.735 waard, dat is 5 keer meer.

In het totaal bezat Read 95 aandelen. Het grootste deel van zijn erfenis ging naar het lokale ziekenhuis en de plaatselijke bibliotheek.

Maar het belangrijkste dat we kunnen leren van Ronald Read is dat beleggen in goede bedrijven op lange termijn altijd loont. Zo eenvoudig kan beleggen zijn.

Bron: CNBC

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>