De Japanse miljardair en CEO van Softbank, Masayoshi Son, verwacht dat de Covid-19 pandemie op korte termijn nog voor veel problemen zal zorgen in de bedrijfswereld. Het bedrijf is dan ook cashbuffer aan het aanleggen om zich voor te bereiden op een “worst-case scenario”.

Terwijl het er steeds meer naar uitziet dat er op korte termijn een effectief vaccin beschikbaar zal zijn, is Son pessimistisch over de tweede en derde golven van Covid-19 besmettingen die momenteel de wereld rondgaan.

Hoewel een vaccin steeds dichterbij lijkt, kunnen er nog steeds veel dingen misgaan. In tussentijd zou er een of ander groot bedrijf kunnen bezwijken en een domino-effect veroorzaken in verwante industrieën.

Hij illustreerde zijn punt met het voorbeeld van Lehman Brothers in 2008. Het faillissement van één bank zorgde toen voor een schokgolf in de hele bankindustrie en startte een globale beurscrash.

Son stelt:

Ik wil  voorbereid zijn op het worst-case scenario. Daarom zitten we nu op een berg cash van $80 miljard.

Artificiële intelligentie

Son zijn meest bekende zet was een $20 miljoen dollar investering in Alibaba zo’n 20 jaar geleden. Deze investeringen was in 2014 – toen Alibaba naar de beurs ging – $60 miljard dollar waard. Zijn minst succesvolle investeringen was dan weer in WeWork. Softbank moest het bedrijf uiteindelijk redden van een faillissement.

Softbank investeert vooral in technologiebedrijven. De laatste tijd is de focus steeds meer gericht op bedrijven die op lange termijn een voortrekkersrol zullen hebben in de verwachte artificiële intelligentie revolutie.

Bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple zijn volgens Son belangrijke spelers in de ontwikkeling van AI. Hij richt zich echter ook op kleinere bedrijven.

Son stelt:

Beursgenoteerd of niet, het maakt mij niet uit. Ik wil de winnaar in artificiële intelligentie in portefeuille hebben.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties