(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij optimisme over een mogelijk coronavaccin werd overstemd door pessimisme over de stijging van het aantal coronavirusgevallen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,2 procent tot 3.567,79 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 29.438,42 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 11.801,60 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten trokken zich woensdag in eerste instantie op aan een positieve update van medicijnfabrikant Pfizer en BioNTech over de ontwikkeling van een coronavirusvaccin. De twee bedrijven meldden binnen enkele dagen in de Verenigde staten een noodvergunning aan te vragen voor hun coronavaccin, dat effectiever blijkt dan eerder was gemeld. Bij goedkeuring kan het vaccin dan nog dit jaar in productie worden genomen en denkt Pfizer 50 miljoen doses te kunnen produceren. In 2021 wordt de productie dan opgevoerd naar 1,3 miljard doses.

Gedurende het verloop van de handelsdag kregen de zorgen over het stijgende aantal nieuwe coronavirusgevallen en het stagnerende tempo van het economisch herstel de overhand, waardoor de eerdere winsten deels vervlogen. De hoop op een groot fiscaal stimuleringspakket ebt ook weg, zeiden beleggers.

“Als je naar de Verenigde Staten kijkt, zijn de vooruitzichten voor een stimuleringspakket op de korte termijn of middellange termijn veel kleiner”, zei strateeg James McCormick van NatWest Markets. “Het economisch herstel lijkt ook te vertragen in het vierde kwartaal”, zei hij. “En het allerbelangrijkste: er is een nieuwe golf van coronavirusgevallen die begint te leiden tot een aantal nieuwe lockdowns per staat”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de VS bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in oktober op maandbasis is gestegen met 4,9 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen gelijk bleek op 1,545 miljoen vergunningen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 0,3 procent. De marktindex daalde van 833,9 naar 831,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1859. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1867 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1861 op de borden. 

De december-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent, ofwel 0,39 dollar, hoger op 41,82 dollar, hoewel uit de laatste cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 13 november zijn gestegen met 0,8 miljoen vaten tot 489,5 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelphia Fed index van november, gevolgd door de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren van oktober.

Bedrijfsnieuws

Het model 737 MAX van Boeing kreeg van de FAA toestemming om weer te vliegen in de Verenigde Staten, na twee crashes die 346 levens kostten. Het vrijgeven van het vliegtuigmodel is erg welkom voor Boeing, dat door de coronacrisis nog veel verder in de problemen raakte. Het aandeel daalde circa 2,5 procent.

Chocoladerepenfabrikant Mars wil de Noord-Amerikaanse activiteiten kopen van de maker van snackrepen Kind. Mars verkoopt nu al Kind-producten buiten de VS.

Purdue Pharma heeft schuld erkend aan drie misdrijven rond de marketing en distributie van OxyContin. De faillissementsrechter is akkoord met een schikking voor 8,34 miljard dollar.

De Amerikaanse winkelketen voor klusmaterialen en woninginrichting Lowe’s heeft in het derde kwartaal de omzet laten stijgen van 17,4 miljard naar 22,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst daalde van ruim een miljard tot 692 miljoen dollar. Na bijzondere posten steeg de winst wel. Het aandeel daalde ruim 7,0 procent.

Nio heeft in het derde kwartaal zijn verlies sterk teruggedrongen tot 1,05 miljard renminbi, ruim de helft minder dan het verlies van een jaar eerder. De omzet steeg dan ook met 146 procent. De concurrent van onder meer Tesla daalde circa 3,7 procent.

Robinhood wil in het eerste kwartaal van 2021 naar de beurs en zoekt daarom advies bij banken. Dat meldde persbureau Bloomberg. Het bedrijf achter de beurshandel-app startte in 2013 en heeft nu 13 miljoen klanten, vooral jongere beleggers.

Retailer Target steeg bijna 3,5 procent na kwartaalcijfers. Target heeft in het derde kwartaal dankzij een forse omzetgroei beduidend meer winst geboekt dan analisten hadden voorzien.
 
Nvidia en L Brands publiceren woensdag na sluiting van de markt met kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties