Lege bureau

Show up, don’t show off – het is een bekend gezegde waar succesvolle miljonairs graag mee pronken. Maar dat geldt niet voor Joaquín García. Deze Spaanse ambtenaar ging 6 jaar niet naar zijn werk zonder dat iemand iets in de gaten had.

Het was pas toen García gehuldigd zou worden voor 2 decennia trouwe dienst dat ze merkten dat hij al jaren niet meer op zijn kantoor was geweest en dat hij geen werk meer had gedaan. Na onderzoek was de ambtenaar al 6 jaar niet meer op zijn kantoor geweest.

Joaquín García werkte bij de waterdienst van het Spaanse stadje Cádiz. Hij was verantwoordelijk voor het programma van de waterzuivering.  Hij stond steeds op de loondienst, zei Jorge Blas Fernández die zijn directe baas was. Hij vroeg zich wel af waar Garciá gebleven was.

Fernández vroeg aan zijn baas of Garciá ziek, ontslagen of misschien dood was. De baas van Fernández, wiens kantoor vlak tegenover dat van Garciá lag, zei dat hij hem al jaren niet meer had gezien.

De dienst van de waterwerken dacht dat de ambtenaar op de loondienst stond van de gemeente terwijl de gemeente dacht dat hij op de loondienst stond bij de waterwerken. Niemand wist dat hij nog steeds betaald werd zonder dat Garciá op zijn werk verscheen.

Uiteindelijk kwam de zaak voor de rechtbank. Garciá zei tegen de rechter dat hij wel naar zijn kantoor is gegaan, maar zonder vast schema. Hij zei ook het slachtoffer geweest te zijn van pesterijen omdat zijn familie aanhangers waren van de socialistische politieke partij in Spanje. Hij heeft de pesterijen niet aangegeven omdat hij genoeg steun vond bij zijn familie en schrik had op zijn leeftijd nog een nieuwe job te moeten zoeken.

De Rechtbank veroordeelde Garciá tot een boete van €27.000, de maximale te vorderen som, omdat werd aangetoond dat hij minstens 6 jaar niet op zijn werk is verschenen en dat hij tussen 2007 en 2010 geen enkel werk had verricht.

Bron: CNBC

Reacties