SpaceX Dragon Elon Musk zei zelf ooit ‘Ik wil sterven op Mars, alleen niet bij de landing’. Hoe onmogelijk het ook klinkt, de kans dat Elon Musk ooit een voet op Mars zet, wordt steeds groter. Zijn ruimtevaartbedrijf, SpaceX, kondigde eerder deze week aan dat het in 2018 wil landen op Mars. In 2011 publiceerde SpaceX een video waarin het laat zien hoe ze een raket lanceren die achteraf opnieuw gebruikt kan worden. Dat was tot voor kort onmogelijk, maar op 21 december 2015 slaagde het bedrijf er voor de eerste keer in met de Falcon 9. Op 8 april slaagde het er zelfs in een raket te laten landen op een drijvend platform. Als SpaceX op zijn elan doorgaat, zal een landing op Mars in 2018 dus ook mogelijk zijn.

Voor de missie naar Mars zal het bedrijf van Musk gebruik maken van de ‘Dragon’. Deze ruimtecapsule is voorlopig nog niet gebouwd om mensen te vervoeren maar brengt sinds 2010 regelmatig een bezoek aan het Internationaal Ruimtestation ISS.

Mars bereiken is niet het probleem, landen wel

Om tot Mars te geraken, moet de ‘Dragon’ echter 560.000 keer verder geraken. Daarvoor heeft het de herbruikbare raket Falcon 9 nodig. Hoewel op Mars geraken al moeilijk is, is in feite de landing nog vele malen moeilijker. De atmosfeer rond Mars is 1.000 keer dunner dan rond de aarde. Hierdoor werkt een parachute niet en loopt de hitte enorm op bij het binnendringen van de atmosfeer. Tegen de hitte is de ‘Dragon’ echter bestand. Maar de zwaartekracht is er ook maar 1/3 van op aarde. Daarom wil SpaceX via kleine stuwraketten aan boord van de ‘Dragon’ zijwaarts in de atmosfeer vliegen om verticaal te kunnen landen. Dergelijke landing is nog nooit eerder uitgevoerd door een ruimtevaartmaatschappij, zelfs niet door NASA. Uiteindelijk willen SpaceX en NASA mensen naar Mars brengen tegen 2030. En we hebben al zo’n vermoeden wie er op de eerste rij wil zitten.