ontslag

Voor de meeste Amerikanen ligt de financiële crisis inmiddels alweer ver achter de rug en voornamelijk de geschoolde werknemers hebben de banen voor het uitkiezen. Deze ‘luxepositie’ heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer Amerikaanse werknemers ontslag durven te nemen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt draait op dit moment op volle toeren. Zo hebben we te maken met een werkloosheidspercentage van 5% en daarnaast zijn er de afgelopen maanden aanzienlijk veel nieuwe banen gecreëerd.

Amerikanen zijn een stuk zelfverzekerder geworden

Aan de andere kant hebben de Amerikaanse werkgevers niet bepaald te maken met een luxepositie. De krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt neemt steeds verder toe en de werkgevers proberen hun huidige arbeiders te behouden door middel van loonsverhogingen.

ontslag-amerikanen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat op dit moment steeds meer Amerikaanse werknemers ontslag nemen. Volgens Jed Kolko, hoofd-econoom bij Indeed, komt dit met name door het feit dat de banen voor het oprapen liggen.

Voor de Amerikaanse bedrijven begint dit een steeds groter probleem te worden. De totale personeelslasten neemt een groot gedeelte in van de totale kostenpost van een bedrijf, en uiteraard drukken de loonsverhogingen flink op de nettowinst. Met als gevolg dat er minder uitkeerbare winst overblijft voor de aandeelhouders.