Het Verenigd Koninkrijk wordt opnieuw hard getroffen door het Covid-19 virus. Door de sombere economische vooruitzichten van het land verwachten experts dan ook dat de Bank of England haar obligatie-aankoopprogramma voor de derde keer sinds het begin van de pandemie zal uitbreiden.

Volgens een opiniepeiling van Reuters zal de centrale bank haar programma voor de aankoop van activa met nog eens 100 miljard pond verhogen op 5 november.

Dit zou het totaal op 845 miljard pond ($1,1 biljoen) brengen, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van voor de Covid-19 pandemie. Hierdoor is de reactie op de pandemie van de Bank of England één van de meest agressieve onder de centrale banken wereldwijd.

De aankoop van obligaties door de Bank of England is absoluut noodzakelijk voor de ondersteuning van de economie in het Verenigd Koninkrijk. Hiernaast was er ook een forse stijging in de overheidsuitgaven die het begrotingstekort zal doen exploderen tot 20% van het bruto binnenlands product in 2020.

Onzekerheid

Volgens ratingbureau Moody’s zal het land ondanks de maatregelen nog steeds de grootste economische krimp van alle G20 landen doormaken. Moody’s heeft onlangs de kredietrating van het Verenigd Koninkrijk verlaagd door de onzekerheid en sombere vooruitzichten.

Het toont nog meer eens de ernst van de impact van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk aan. De uitgebreide dienstensector is enorm hard getroffen door de sociale beperkingsmaatregelen. Hiernaast leiden nieuwe uitbraken tot alweer nieuwe beperkingen in het bedrijfsleven.

Bovendien riskeert het Verenigd Koninkrijk nog een stevige handelsschok wanneer de transitieperiode omtrent de Brexit op 31 december afloopt.

Zelfs als er op tijd een handelsovereenkomst wordt gesloten met de Europese Unie, zal deze waarschijnlijk handelsbelemmeringen opwerpen tussen de twee gebieden.

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, stelt:

We bevinden ons in een ongekende periode van economische onzekerheid. De neerwaartse risico’s mogen niet onderschat worden.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties